Letošním Zlatým Ámosem se stal učitel matematiky Marek Valášek. Je i největší sympaťák

Titul Zlatý Ámos pro nejoblíbenějšího tuzemského učitele získal letos učitel matematiky Marek Valášek z Anglicko-českého gymnázia Amazon v Praze. Vystřídal tak Tomáše Pírka ze Základní školy U Krčského lesa v Praze 4. Vyhrál i soutěž Ámos sympaťák a Ámos ČT.

Marek Valášek je osmnáctým mužem, který anketu vyhrál. Finále se zúčastnili tři učitelky a tři učitelé. Do závěru soutěže postoupili ze semifinále, ve kterém bylo devět žen a sedm mužů. Nominací poslali žáci do ankety letos osmdesát. Účastníky přihlašují žáci každoročně na podzim, podmínkou nominace je sto podpisů a souhlas navrženého.

V hlasování u dětské poroty zvítězil učitel matematiky Josef Mach z Gymnázia Tachov, a je tak Dětským Ámosem. Partneři ankety vyhlásili rovněž nejoblíbenějšího vyučujícího při on-line výuce. Korunu Dálkového Ámose udělili učiteli matematiky Tomáši Sajdlovi ze Základní školy a mateřské školy Josefa Gočára v Hradci Králové.

Do volby Ámose sympaťáka, kterým se stal Valášek, se podle ředitele televizního kanálu ČT:D Petra Kolihy zapojilo 2691 diváků.

Valášek je známý také jako zakladatel portálu Mathematicator, který pomáhá studentům s pochopením matematiky. Jeho vzdělávací videa na Youtube mají desetitisíce až statisíce zhlédnutí. Zaměřuje se na přípravu žáků na přijímací zkoušky na střední i vysoké školy. Při převzetí koruny Zlatého Ámose poděkoval především své rodině a svým žákům.

Společně s Valáškem, Machem a Sajdlem byly ve finále učitelky Monika Lédlová ze Základní školy Unhošť, Eliška Sahajová ze Základní školy Přerov a Jana Šírová ze Základní školy Rokytnice nad Jizerou. Všichni měli ve finále čtyři úkoly. Museli se za minutu představit, předvést pantomimou povolání tak, aby ho žáci uhodli, něco ostatní naučit a předvést s žáky pětiminutovou scénku.

Marek Valášek začal tvorbou videí v době covidu, pak ho jeho studenti přihlásili do Zlatého Ámose (zdroj: ČT24)

Tradiční anketa Zlatý Ámos se vyhlašovala letos po devětadvacáté. Loni se soutěž kvůli epidemii covidu-19 konala jen on-line a nenavazoval na ni bál se slavnostní korunovací vítězů. Letos se ples uskuteční. Podobně jako v minulosti bude v sobotu v pražském hotelu Ambassador Zlatá Husa. Akce je spojená s oslavou Dne učitelů, který bude 28. března.

Bez veřejného finále byla anketa také předloni. Zhruba dva týdny před jeho plánovaným termínem vláda vyhlásila první nouzový stav kvůli epidemii covidu-19. Pořadatelé soutěže pak vybrali vítěze z šesti finalistů na základě hlasování semifinalistů z různých regionů.