Zájem o ukrajinštinu roste. Jazyk se chtějí naučit hlavně učitelé nebo humanitární pracovníci

Jazykové školy v posledních dnech evidují zvýšený zájem o výuku ukrajinštiny. České televizi to potvrdily všechny oslovené jazykovky. V některých případech mají až trojnásobný počet zájemců oproti době před válkou na Ukrajině. Zájem o jazykové kurzy mají hlavně zdravotníci nebo učitelé. Jejich výuka by se měla zaměřit především na základní komunikační dovednosti.

Podle ředitelky pražské jazykové školy Bohemia Institut Evy Mocové zájem o studium ukrajinštiny od konfliktu na Ukrajině  výrazně narostl – zatímco před konfliktem se jednalo o několik jednotlivců za rok, nyní se jedná o desítky zájemců.

Stejnou zkušenost potvrzuje Elena Kozáková z brněnské jazykové školy Jílek. „V reakci na náš inzerát, že otevíráme intenzivní kurz ukrajinštiny, se okamžitě přihlásilo jedenáct lidí. Pro srovnání – na kurzy angličtiny nebo francouzštiny se hlásí od pěti do sedmi lidí na kurz. Většina přihlášených jsou ročníkově starší, takže zažili povinnou výuku ruštiny na školách. Pro ně výuka nebude takový problém, protože ruština a ukrajinština jsou lingvisticky podobné jazyky,“ vysvětluje Kozáková.

Lidé se zajímají i o on-line výuku, zejména pokud se jedná o klienty, kteří žijí mimo větší města. „Máme v plánu nabízet i on-line kurzy, o které je ještě větší zájem. V našem dotazníku se přihlásilo celkem 24 lidí, kteří by měli zájem. Naše lektorka je totiž momentálně vytížená, takže o otevření uvažujeme,“ podotýká Kozáková.

Pražská jazyková škola Aspena eviduje zvýšení poptávky po lektorech a zároveň i nabídky ze strany lektorů, kteří hledají převážně práci učitele jazyků. „Při náboru lektorů se v devadesáti procentech přihlašují v posledních dvou týdnech převážně ukrajinští lektoři, kteří mají zájem o práci. Nárůst lektorů v rámci nabídky práce vzrostl o přibližně sedmdesát procent. Momentálně řešíme problémy, kdy se naši lektoři, kteří jsou na Ukrajině, snaží dostat do České republiky spolu se svými rodinnými příslušníky,“ říká ředitelka školy Rania Younisová.

Největší zájem mají zdravotníci nebo učitelé základních a středních škol

Největší zájem o kurzy ukrajinštiny je mezi zdravotníky, humanitárními pracovníky, dobrovolníky v uprchlických centrech anebo mezi učiteli a pomocnými pedagogy ze základních a středních škol. „Dále jsme měli zájem od skupinky vojáků, kteří uvažovali o dobrovolnické misi, tam se nicméně ještě čeká na nějaké schvalování od ministerstva obrany,“ uvádí Mocová.

Intenzivní kurz u jazykové školy Jílek byl původně připravený na šestnáct vyučovacích hodin, nyní se prodloužil na čtyřiadvacet. Bohemia institut hovoří o 60 až 120 hodinách v závislosti na vyučované jazykové úrovni. „Za čtyřiadvacet vyučovacích hodin se jazyk samozřejmě nenaučíte, nicméně my doufáme, že se to u studentů posune z mrtvého bodu někam dál. Důraz bude kladen na základní komunikační fráze,“ uzavírá Kozáková.