Poslanci navrhují přesuny v rozpočtu, od dotací chtějí odříznout Vodičkův svaz bojovníků za svobodu

Události: Poslanci řeší škrty v rozpočtu (zdroj: ČT24)

Desítky přesunů bezmála za devadesát miliard navrhli poslanci při projednávání finální podoby státního rozpočtu na letošní rok. V drtivé většině jde o požadavky opozice. Koaliční zákonodárci požadují změny celkem za sto milionů, chtějí mimo jiné vzít poslední dotace Českému svazu bojovníků za svobodu.

„Mladí zdraví muži, s novými mobily v rukou, v kožených bundách za tisíce, se srdceryvnými fotkami topících se bárek na moři,“ to byla část projevu šéfa Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslava Vodičky proti migrantům na terezínské tryzně za oběti nacismu v roce 2016.

Kritiku vyvolal u části poslanců třeba i v roce 2014 po ruské anexi Krymu. Tehdy Vodička poslal pochvalný dopis ruskému velvyslanci. „NATO fakticky dorazilo až na samé hranice Ruska. Chápeme, že Rusko musí činit opatření na svou ochranu,“ stálo v dopise.

Až do loňska dostával Vodičkův svaz od státu každý rok přes šest milionů. Ministerstvo financí navrhlo snížení na milion. Koaliční poslanci teď ale plánují škrtnout svazu dotaci úplně a peníze dát jiným spolkům. „Český svaz bojovníků za svobodu v uplynulých letech nesplňuje odkaz, ke kterému se předtím hlásil,“ hodnotí autor návrhu a poslanec Jakub Janda (ODS).

Státní dotace pro Český svaz bojovníků za svobodu
Zdroj: ČT24

„Nebudeme akceptovat v takovýchto pozicích agenty veřejné bezpečnosti, nebudeme akceptovat návštěvníky Donbasu,“ kritizuje Vodičku předseda sněmovního rozpočtového výboru Josef Bernard (STAN).

„Tato organizace si do svého čela navolila nomenklaturní kádry, jako je soudruh Vodička a další,“ hodnotí pak předseda lidoveckého poslaneckého klubu Marek Výborný. Sám Vodička to nechtěl komentovat. „Na to se mě neptejte. Sněmovna ještě neproběhla,“ reagoval.

Opoziční návrhy nevyslyšeny

Koalice chce také při projednávání rozpočtu seškrtat víc než sto milionů u sedmi ústavních institucí – třeba v hospodaření sněmovny, Senátu a Hradu. Zatímco přesuny, které ve státním rozpočtu navrhli vládní poslanci, mají velkou šanci uspět, opoziční návrhy jsou prakticky bez šance. Vládní koalice, která má ve sněmovně jasnou většinu, je totiž nepodporuje.

ANO by rádo v rozpočtu přesunulo třicet miliard, SPD chce dvakrát tolik. „Co budou mít občané z vyšších odvodů do Evropské unie, když nemají ani na energie a na potraviny?“ stěžuje si předseda SPD Tomio Okamura.

„Posílení kapitoly ministerstva práce a sociálních věcí, posílení kapitoly ministerstva dopravy, posílení kapitoly zdravotnictví,“ vyjmenovává požadavky předsedkyně poslaneckého klubu a bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Poslanci budou návrh státního rozpočtu definitivně schvalovat 10. března.