První vozy amerického vojenského konvoje jsou v Česku. Vojáci tu přespí, jedou na cvičení na Slovensko

První vozy amerického vojenského konvoje vjely ve 21:00 do Česka přes hranice v Rozvadově na Tachovsku. Vojáci se přesouvají z Německa na cvičení na Slovensko. Prvních zhruba 12 nákladních vozů vjelo do země s dvouhodinovým zpožděním oproti původnímu plánu.

Po dálnici budou pokračovat do Ostrova u Stříbra, kde mají technickou přestávku. Následovat bude přesun do Rančířova na Jihlavsku, kde vojáci přespí. Celý přesun bude mít 500 kusů techniky a 1200 vojáků, oznámila mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková.

Konvoj podle Dvořákové bude projíždět po českých silnicích v nočních hodinách rozdělený do pěti částí. Každá část bude rozdělena na tři až pět skupin, které budou projíždět s hodinovým odstupem kvůli plynulosti dopravy. Dnes v noci pojedou tři skupiny. Do Rančířova u Jihlavy tak budou američtí vojáci dojíždět v několika proudech denně. Poslední by odtud měli odjíždět 22. února. Tábor jim poslouží i při návratu ve druhé polovině března.

V Rančířově čekají vytápěné stany

Ve vojenském areálu v Rančířově u Jihlavy čekají americký vojenský konvoj vytápěné stany i temperované kontejnery se sprchami a dalším sociálním zázemím. Připravený je zdravotní tým a také stan pro izolaci vojáků, u nichž by se prokázal covid-19. V areálu může během přesunu konvoje z Německa na cvičení na Slovensko odpočívat až 350 vojáků. První přijedou ve středu nad ránem. V areálu je také autoopravna a místo pro doplnění pohonných hmot. 

Pro ubytování amerických vojáků je připravených celkem 30 stanů. „Jsou vytápěné, je tam elektřina a osvětlení. To znamená, je to takový ten základní komfort pro každého vojáka, tak aby byl schopen se ubytovat a odpočinout si před dalším přesunem,“ uvedla velitelka tábora Zdeňka Lapáčková. V jednom stanu je 12 lůžek. Před stany jsou dezinfekční stojany a popelnice na odpad.

Další tři stany budou sloužit jako jídelní. „Strava Američanům poskytovaná není, vezou si svoje bojové dávky potravy,“ uvedla Lapáčková. V noci se vždy před příjezdem další části konvoje budou stany uklízet a dezinfikovat.

Nakažení covidem se budou vracet

O vojáky se bude starat český zdravotní tým, v němž bude lékař a zdravotní sestra, k dispozici bude sanitka. Kvůli koronavirové epidemii bude kromě antigenních testů zajištěná možnost PCR testů. Pro případné nakažené covidem-19 je vyhrazený jeden ze dvou stanů určených pro nemocné. Pokud se u některého vojáka nákaza potvrdí, nebude podle Lapáčkové pokračovat v cestě na cvičení, ale bude se vracet.

Zázemí v Rančířově postavila česká armáda na ploše jednoho hektaru během čtyř dní, pracovalo tam 60 vojáků. Byli z Praporu podpory nasaditelných sil Rakovník, 14. pluku logistické podpory Pardubice a 15. ženijního pluku Bechyně. V areálu je také autoopravna a místo pro doplnění pohonných hmot. Až 10 tisíc litrů leteckého petroleje F-34 denně poskytne 22. základna vrtulníkového letectva, uvedla armáda v tiskové zprávě. Na prostor kromě profesionálních vojáků dohlížejí příslušníci aktivní zálohy.

Vojáci a technika armády USA se přes území republiky přesouvali už několikrát. Naposledy projíždělo loni v květnu a červnu Českem zhruba 700 vojáků a 150 kusů techniky. Zastávku měli američtí vojáci také ve stanovém táboře vybudovaném v Rančířově.