Exekutor Podkonický si účtoval neoprávněné poplatky, analýza ukázala na podvod s listinami

168 hodin: Exekutor Podkonický si nejspíš účtoval neoprávněné poplatky (zdroj: ČT)

Dluhová amnestie milostivé léto pro dlužníky skončila, dohru bude mít ale pro exekutory. Jeden z nejvlivnějších exekutorů v Česku, bývalý prezident exekutorské komory Juraj Podkonický, totiž čelí podezření z rozsáhlého podvodu. Právě během milostivého léta se přišlo na to, že si pravděpodobně k exekucím účtoval neoprávněně peníze navíc a nejspíš také falšoval listiny. Na jeho případ se zaměřil pořad 168 hodin.

Milostivé léto přesně vymezilo, jaká odměna při této akci exekutorovi náleží, šlo o 908 korun. Někteří dlužníci si při zkoumání vyúčtování všimli, že si Podkonický účtuje i peníze za osobní doručení pošty advokátovi. Že má na tuto mimořádnou odměnu nárok, dokládal exekutor takzvanými doručenkami. Znalecký posudek organizace Člověk v tísni ale potvrdil, že jde jen o počítačově vytvořené koláže, jsou tedy falešné.

Reportéři pořadu 168 hodin oslovili dlužnici a klientku exekutora Podkonického, která měla dluh za nezaplacenou jízdu na černo. Z 808 korun se postupně vyšplhal kvůli poplatkům a penále až na zhruba 15 tisíc korun. Jde o jeden z typických případů lidí, kterým mělo milostivé léto pomoci. 

Právě díky němu totiž mohla dlužnice zaplatit jen jistinu, tedy původní dluh bez navýšení a poplatek exekutorovi, který měl činit 908 korun. Všimla si ale, že k částce byl přičten ještě poplatek 242 korun, což ve vyúčtování podle pravidel akce figurovat nemělo. 

Doručenky byly zfalšované koláže

Podkonický klientce naúčtoval údajné osobní doručování korespondence mezi ním a advokátem Pražského dopravního podniku Tomášem Sokolem.

Tímto i několika dalšími případy se zabývala organizace Člověk v tísni. „Ze spisu jsme zjistili, že doručenky, které mají dokládat osobní doručování, jsou zjevně počítačovými kolážemi, to bylo zjevné už laikovi na první pohled,“ vysvětluje Daniel Hůle, expert na exekuce z Člověka v tísni.

Že byly Podkonického doručenky pravděpodobně podvrhy, dokládá i znalecký posudek, který si nechal Člověk v tísni zpracovat. Znalec prozkoumal čtyři Podkonického doručenky v rozmezí dvou let. „Umístění razítka a podpisu na všech čtyřech dokumentech je naprosto shodné a svědčí o tom, že soubory nejspíš vznikly automatickým generováním nějakým programem, nebo vytvořením z jedné šablony, kde jsou tyto prvky umístěny vždy stejně,“ uvádí posudek.

Autora posudku to dovedlo ke zjištění, že všechna potvrzení vznikla jen automatickým generováním elektronicky v počítači, nikoliv skenováním listinných dokumentů. Podpisy ani razítko neměly podle posudku žádnou listinnou předlohu, přesto si za ně jako za potvrzení o předávání pošty exekutor Podkonický účtoval 242 korun. 

„To je patrné z analýzy vnitřní struktury souborů,“ píše se dál v posudku. „Přítomnost vložených obrázků s podpisy a razítkem nad textovou vrstvou a přítomnost strojově generovaného čárového kódu dokládají, že vznikly elektronicky.“

Může jít o trestný čin

Podle Člověka v tísni mohl takto Podkonický vybírat podle stejného scénáře od lidí v exekucích peníze pro sebe navíc až do roku 2012, než se uzákonilo, že advokáti musí pro úřední poštu používat datové schránky. Experti Člověka v tísni odhadují, že mohlo jít o desítky tisíc případů. 

„Opravdu tam docházelo k falšování dokumentů. Je to za hranou jak profesní etiky, tak za hranou zákona. Podkonický se dostává až do sféry trestního práva a může být stíhán za nějaký trestný čin. Ať už podvod, nebo falšování veřejné listiny,“ tvrdí ředitel organizace Transparency International Petr Leyer.

Podkonický se k věci vyjádřit nechtěl, také advokát Tomáš Sokol věc odmítl komentovat. Reportérům se však podařilo zjistit, že Podkonický reagoval na stížnost, která byla proti této jeho praktice podána na městskou část v Praze 5. Neoprávněné účtování poplatků za doručování v podstatě přiznal a obratem ho zrušil.

Exekutorská komora rozhoduje o kontrole

„Zjevně nechce, aby o těchto věcech rozhodoval soud a aby se to nějak přetřásalo. Je dobře, že to poškození lidé nenechávají jen tak, i když jde o malou částku. Protože když každého poškodíte po malé částce, dohromady si přijdete na miliony. To je neakceptovatelné,“ říká advokát Petr Němec.

Juraj Podkonický  patří mezi nejvlivnější exekutory v zemi. Po vzniku exekutorské komory v roce 2001 se stal opakovaně jejím prezidentem, kterým byl až do roku 2009. Zjištění o doručenkách považuje komora za závažné.

Podle její mluvčí Evy Rajlichové možná pošle na Podkonického kontrolu: „Pokud soudní exekutor požaduje náhradu za osobní doručování, které ale neproběhlo, tak je to v rozporu se zákonem. Věc rozhodně nezapadne, naše kontrolní komise to v tuto chvíli pečlivě analyzuje a je pravděpodobné, že bude poslána kontrola.“

Juraj Podkonický bude zřejmě čelit také trestnímu stíhání a organizace Člověk v tísni hledá další podobné případy dlužníků, kterým od něj byly neoprávněně naúčtovány poplatky s vydáním zfalšovaných doručenek.