Meteorologové varují před vydatným sněžením a větrem

Od úterního odpoledne do středečního večera může v podhůří a na Českomoravské vrchovině napadnout až patnáct a na horách až 35 centimetrů sněhu. Nejvydatněji má sněžit v noci, avizuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Před silným větrem nově meteorologové varují také na severní Moravě a ve Slezsku, naopak výstraha před sněhovými jazyky a závějemi platí už jen v horských oblastech. 

„Předpokládáme, že v podhůří a na Českomoravské vrchovině napadne pět až patnáct centimetrů, na horách 15 až 35 centimetrů nového sněhu. Nejvydatnější sněžení očekáváme ve večerních a nočních hodinách,“ uvádí ČHMÚ. Na horách podle meteorologů mohou přibývat až tři centimetry sněhu za hodinu.

V noci na středu se má slabě oteplovat, mimo hory tak bude sníh převážně mokrý a těžký. Může tak působit škody v lesích a na elektrických vedeních, zejména na horách může také komplikovat dopravu. „V průběhu středy přejdou srážky do intenzivních sněhových a smíšených (krupkových) přeháněk, které mohou být krátkodobě provázeny nižší dohledností,“ upozorňuje ČHMÚ.

Přidá se silný vítr

Před silným větrem meteorologové varovali už dřív, tato výstraha platí do středečního večera pro celé území Česka s výjimkou Zlínského kraje, východní části Moravskoslezského a Olomouckého kraje a Hodonínska.

Vítr může mít v nárazech rychlost až 70 kilometrů v hodině, na horách až devadesát. Může poškodit lesy a mírně i budovy, meteorologové varují před komplikacemi v dopravě a úrazy způsobenými předměty unášenými větrem nebo zlomenými větvemi.

Sněhové jazyky nebo závěje se budou na horách tvořit při kombinaci větru a sněžení, ojediněle se mohou objevit i v podhůří. „Zeslabování srážek a větru předpokládáme během středečních večerních hodin, tvorba sněhových jazyků a závějí bude pokračovat až do půlnoci na čtvrtek,“ doplňuje ČHMÚ.