Česko zasáhl silný vítr, nejvíce bude foukat v neděli

Události: Česko zasáhl silný vítr, zeslábne až v noci na pondělí (zdroj: ČT24)

V Česku začal foukat velmi silný vítr. Výstraha platí od sobotního dopoledne až do pondělního rána. Na vrcholcích Krkonoš už během dne dosahoval nárazový vítr rychlosti 120 kilometrů v hodině, večer automatická stanice na Sněžce hlásila nárazy větru až o rychlosti 150 kilometrů v hodině.

Výstraha na silný vítr platí v sobotu od 10 hodin dopoledne pro Plzeňský a Karlovarský kraj, od 15 hodin i pro většinu území kromě východu republiky. V neděli vítr ještě zesílí, v části republiky začne platit výstraha s vysokým stupněm nebezpečí. 

„Nejvyšší hodnoty nárazů, a to 70 až 110 kilometrů za hodinu, na horách i kolem 130 kilometrů za hodinu, očekáváme v neděli během dopoledních a odpoledních hodin,“ upřesnil Český hydrometeorologický ústav.

Varování před silným větrem v Česku
Zdroj: ČT24

Meteorologové rozšířili její platnost dále na východ, oproti původní verzi se výstraha s vysokým stupněm nebezpečí týká i části Zlínského kraje a severních oblastí Čech. Výstrahy jsou zatím vydané s platností do půlnoci z neděle na pondělí, v Plzeňském a Pardubickém kraji skončí o čtyři hodiny dříve.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu hrozí kvůli větru pády větví nebo stromů, hrozí úrazy zlomenými větvemi. V neděli, kdy bude ve velké části republiky platit výstraha s vysokým stupněm nebezpečí, hrozí i škody na elektrickém vedení a uvolněné předměty nebo zlámané větve by mohly i zabíjet.