Druhý stupeň ráno hlásilo Labe a Ohře, velká voda už ale opadá

Povodňová situace na tuzemských tocích se ve středu ráno oproti úterý zklidnila. Několik prvních stupňů přetrvávalo zejména v podhůří Krkonoš a Orlických hor, těsně pod hranicí třetího stupně se pohybovala hladina Labe ve Stanovicích a Ohře u Chebu. Meteorologická výstraha před povodněmi v Česku lokálně platí do středečního podvečera.

Za růstem říčních hladin v posledních hodinách stojí kombinace nezvykle teplého počasí, které způsobilo tání horského sněhu, a vydatných srážek, které zasáhly především centrální části Šumavy; Otava na svém horním toku přesáhla třetí stupeň povodňové aktivity.

Hladiny vodních toků rostly – byť v menší míře – také v oblasti Jeseníků, Jizerských hor a Krkonoš, kde zůstávaly řeky neklidné ještě ve středu ráno. Labe v profilu Stanovice u Dvora Králové nad Labem časně z rána oscilovalo mezi druhým a třetím stupněm povodňové aktivity.

Krkonošské přehrady

První stupně hlásily výše proti proudu na přehradě Les Království a v profilu Vestřev pod přehradou Labská. Právě odpouštění těchto vodních těl nyní hlavní měrou stojí za vyššími průtoky; odtok z přehrady Les Království je v mezitýdenním srovnání téměř desetkrát vyšší a pohybuje se na hodnotách čtyřiceti kubíků za vteřinu.

Na prvním povodňovém stupni zůstává v Libereckém kraji Jizera v Železném Brodě. Řeka kulminovala v úterý před devátou hodinou večerní, kdy byla 274 centimetrů vysoko, a nedosáhla tak ani druhého stupně, který se vyhlašuje, když hladina dosáhne 310 centimetrů. 

Výstraha meteorologů
Zdroj: ČHMÚ

Bez povodňových stupňů jsou už šumavské řeky Otava, Vydra a Křemelná. Otava dosáhla v úterý v Rejštejně a v Sušici až na třetí stupeň, Vydra na Modravě a Křemelná ve Stodůlkách měla druhý stupeň povodňové aktivity. Klesat začaly už v úterý podvečer.

Mimo labské povodí přetrvávala povodňová aktivita lokálně i na západě republiky. Na druhý stupeň zde dosáhla Ohře na přehradě Skalka nedaleko Chebu.

„Úterní zvýšení hladiny řek způsobilo několik faktorů. Hlavním byl ten, že kromě deště odtával do řek sníh. Dále se projevilo také to, že půda byla po předchozích srážkách dost nasycená vodou a nedokázala jí už tolik pojmout. A například pokud by takto pršelo na jaře v období vegetace, tak by více vody využily i rostliny, což se v zimě neděje,“ uvedla Kateřina Štěrbová z českobudějovického hydrometeorologického ústavu.

Nasycenost půdy v povrchové vrstvě
Zdroj: intersucho.cz

Výstraha platí až do večera

Povodňová situace by se během dne měla stabilizovat, meteorologové i nadále očekávají pozvolné poklesy hladin rozvodněných řek. „Na středních a dolních úsecích toků bude ještě docházet k vzestupům vlivem dotoku, již však jen místy s překročením 1. stupně povodňové aktivity,“ uvedli.

Meteorologická výstraha před velkou vodou dosud zůstává v platnosti. Stupeň nebezpečí se změnil na nízký. Pro oblasti v podhůří Českého lesa, Jizerských hor, Krkonoš, Orlických hor, Králického Sněžníku a Jeseníků trvá do středečního poledne. Delší platnost má jen v Pošumaví od Horažďovic v Plzeňském po Český Krumlov v Jihočeském kraji, kde vyprší až v šest hodin večer.

Mělo by se ochladit a sněžit

Aktuálně se teploty na horách pohybují jen od nuly do tří stupňů, řidiči by si proto měli dát pozor na mokrý sníh na silnicích, které mohou klouzat. V nižších polohách většinou jen prší a silnice jsou mokré. Během dne čekají meteorologové od severozápadu ochlazování, a sněžit tak začne postupně i v níže položených oblastech. Teploty přes den dosáhnou maximálně čtyř stupňů, na horách bude kolem nuly.

V Libereckém kraji už v horských oblastech padá déšť se sněhem, na silnicích tak může ležet vrstva rozbředlého sněhu, která se rychle uklouzává. Pozor by si měli dát motoristé i na dalších horských silnicích. Silničáři proto od 8:30 kvůli sněhu preventivně uzavřeli pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny silnici 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Pro osobní auta a autobusy zůstane silnice průjezdná. Omezení bude zatím platit do 13:00 hodin.

Osmnáctikilometrový úsek silnice z Tanvaldu na Harrachov se v posledních letech pro nákladní dopravu s výjimkou autobusů uzavírá při každém silnějším sněžení. K zablokování silnice stačí jediný uvízlý kamion.