Za boje na Donbasu proti Ukrajině dostal Čech 21 let vězení

Za teroristický útok a účast v teroristické skupině potrestal soud 21 lety vězení Martina Sukupa. Ten se podle obžaloby aktivně zapojil do bojů na Ukrajině v řadách Ruskem koordinovaných ozbrojenců. Rozsudek pražského městského soudu není pravomocný. Muži, který je stíhán jako uprchlý, by hrozilo dvanáct až dvacet let vězení, sazba se však zvyšuje o třetinu, protože podle obžaloby trestné činy spáchal ve prospěch organizované zločinecké skupiny.

„Pokud jde o skutečnost, že obžalovaný vycestoval z území České republiky, že se zapojil do struktur separatistických skupin, o tom jsme neměli žádné pochybnosti,“ uvedla soudkyně Silvie Slepičková. Poukázala například na komunikaci, kterou Sukup vedl s dalšími lidmi, a fotografie, které jim posílal. Muž se podle ní například chlubil medailemi, které získal za „bojové zásluhy a osvobození Donbasu“.

Sukup byl v roce 1997 propuštěn z české armády. Podle obžaloby v úmyslu aktivně podpořit Ruskem koordinované skupiny na východě Ukrajiny v červnu 2014 vycestoval do oblasti Doněcka, kde se nechal vyzbrojit a vystrojit a aktivně se zapojil do bojů proti ukrajinským vládním jednotkám. Na různých pozicích ve vojenských strukturách okupované části Donbasu působil podle státního zástupce Marka Bodláka minimálně do května 2018.

Sukupova obhájkyně Klára Tvrdá v pondělí za svého klienta vinu odmítla. „Obžalovaný rozporuje všechny v obžalobě uvedené skutečnosti, s obžalobou nesouhlasí a cítí se nevinný,“ uvedla. V úterý doplnila, že se nepodařilo prokázat vinu. Obžaloba podle ní vychází pouze z novinových článků a Sukupových vyjádření na sociálních sítích. Obhájkyně upozornila, že příspěvky ale nemusel psát Sukup, případně mohly být nadsazené. Dodala, že je nutné zvážit možnost, že muž neodešel na Ukrajinu bojovat, ale pouze tam začít nový život, o čemž by svědčilo i to, že v zemi založil rodinu.

České právo poskytuje ochranu proti teroristickým činům i cizím státům. Pokud by byl Sukup v budoucnu dopaden a předán do Česka, může požádat o nové projednání případu. V novém řízení ho soudy nesmějí potrestat přísněji než napoprvé.

Boji na Ukrajině se soudy zabývají opakovaně

Soudy v České republice už řešily více případů spojených s boji na Ukrajině. Z terorismu byl v minulosti obžalován například bývalý český voják Erik Eštu, soudy ho však nakonec potrestaly za službu v cizích ozbrojených silách podmíněně. Alexeji Fadějevovi pražský městský soud nejprve uložil 4,5 roku vězení za účast v organizované zločinecké skupině, podle odvolacího soudu se však dopustil teroristického útoku, z něhož byl i původně obžalován. Fadějevovi tak byl trest zvýšen na 21 let. Martinu Kantorovi, který byl rovněž stíhán jako uprchlý, soudy pravomocně uložily dvacetileté vězení.

Příští týden bude Vrchní soud v Praze řešit případ Lukáše Nováčka, kterého plzeňský krajský soud v září nepravomocně odsoudil za teroristický útok a za účast v organizované zločinecké skupině ke dvaceti letům ve vězení. Muž je obžalován z toho, že se na východě Ukrajiny zapojil do vojenských úkolů, včetně práce v rozvědce, strážní službě a hlídkování. Nováček přiznal cestu na Ukrajinu i pobyt v kasárnách Ruskem koordinovaných ozbrojenců. Odmítl ale, že by se s nimi účastnil bojových operací. Nováček byl v Sukupově případu k soudu předvolán jako svědek, kvůli svému stíhání však odmítl vypovídat.

Doněcká a Luhanská oblast leží na samém východě Ukrajiny. Před konfliktem, který vypukl na jaře 2014, žilo v obou 6,6 milionu lidí. Ruští vojáci, agenti a další ozbrojenci tam ve spolupráci s částí místních vyhlásili samozvané státy – takzvanou Doněckou lidovou republiku a Luhanskou lidovou republiku. Ozbrojený konflikt si od té doby vyžádal tisíce mrtvých. Moskva zapojení do konfliktu popírá.