Praní peněz pro východoevropské gangy může ohrozit českou národní bezpečnost, varuje NCOZ

Události ČT: Praní špinavých peněz v Česku (zdroj: ČT24)

Česko podle policie zůstává státem, kde se rozmáhá praní špinavých peněz pro gangy z východní Evropy. Šéf Národní centrály proti organizovanému zločinu Jiří Mazánek mluví o možném ohrožení národní bezpečnosti. Šanci naopak vidí ve změně zákonů. Detektivové také varují, že se znovu vrací éra takzvaných bílých koní, tedy lidí, kteří legalizaci peněz umožňují.

Policie zatím letos zajistila šest a půl miliardy korun, které byly podle ní určeny k legalizaci. Finance přicházejí z východu a míří na západ. 

„My tomu říkáme průtokové účty ze zahraničí, především z postsovětského prostoru. A je to věc, na kterou bychom se chtěli zaměřit více metodicky, legislativně,“ podotýká šéf Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jiří Mazánek.

Podle detektivů je problém v tom, že mohou peníze zablokovat jen dočasně. Často je musí uvolnit, protože kvůli špatné mezinárodní spolupráci neodhalí jejich původ.

Mazánek varuje, že se kauzy dotýkají i národní bezpečnosti. „Ty kauzy se stávají hybridními hrozbami proti bezpečnosti České republiky nebo našich sousedních států,“ uvedl šéf NCOZ. 

Policie spolupracuje s ministerstvem spravedlnosti na novele zákona. Nově by měli mít povinnost prokazovat původ peněz sami cizinci, a nikoliv detektivové. „To znamená, že bychom to neřešili tou trestní, ale spíše daňovou variantou,“ vysvětluje mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

Stíhaní jsou většinou bílí koně

Loni detektivové za praní peněz v Česku stíhali 255 lidí, většinou bílých koní. Česko se teď zapojilo do kampaně 27 zemí světa s názvem Nebuď bílým koněm. „Jsou to lidé, kteří díky své nezkušenosti, díky svým sociálním a finančním problémům snáze podlehnou lákadlům typu rychle vydělané peníze prakticky za nic,“ přibližuje nejvyšší státní zástupce Igor Stříž. 

Především v 90. letech byli často tito lidé využíváni k tunelování nebo třeba k obchodům s lehkými topnými oleji. „Nikde jsem nebyl napsaný svým jménem. Neměl jsem živnostenský list nikde evidovaný, nic prostě. Já jsem byl ten pěšák, co měl plné kapsy peněz,“ popsal v minulosti Jindřich Korb, jeden z těchto obchodníků.

Podle policie jsou dnes rizikové zejména nemovitosti vlastněné firmami v daňových rájích, které v posledních letech ovládly řadu lukrativních adres.

Boj proti praní špinavých peněz monitoruje organizace Money wall, která spadá pod Radu Evropy. Podle ní učinilo Česko za poslední rok oproti minulým letům pokrok.