Český Energetický Dodavatel skončil. Firma měla přes sedm tisíc klientů

Další tisíce lidí skončí v režimu dodavatele poslední instance (DPI). Činnost ukončila společnost Český Energetický Dodavatel. Vyplývá to z informací na webu Operátora trhu s elektřinou (OTE). Podle jeho dat dodává firma elektřinu 4283 zákazníkům a plyn 2933 klientům, jde tak o více než sedm tisíc odběratelů. V reakci na konec některých dodavatelů energií a zdražování plánuje ministerstvo práce a sociálních věcí spustit od ledna pro poškozené lidi cílenou pomoc.

Oznámení o ukončení činnosti společnosti Český Energetický Dodavatel obdržel operátor trhu ve středu před polednem. Společnost argumentuje vysokými cenami energií. „Velmi nás mrzí, že se situace na trhu s energiemi tak neuvěřitelně změnila. Nepředvídatelný, skokový a několikanásobný růst cen energií, se kterým se potýkáme v tomto roce, má na naši společnost kritický dopad,“ uvedla firma na svém webu. Tvrdí, že přeplatky svým klientům uhradí.

„Určitý nárůst cen jsme byli schopni absorbovat. Také jsme se snažili využít možnost provozního úvěru, abychom toto špatné období překlenuli. Žádná z oslovených bank nám ani přes dlouhá jednání a dodání všech potřebných podkladů nevyhověla. To se stalo na podzim tohoto roku. V té době byly ceny již tak vysoko, že jsme museli přistoupit k nemilému zvýšení záloh,“ napsala společnost.

Končí i další dodavatelé

Český Energetický Dodavatel je už několikátým dodavatelem energií, který od poloviny října oznámil ukončení činnosti. Po Bohemia Energy, která dodávala energie asi devíti stům tisícům klientů, skončily také firmy Kolibřík energie s 28 tisíci klienty, A-PLUS Energie se 150 odběrnými místy, Ray Energy, která dodávala zhruba třem tisícům klientů, a Microenergy, která dodávala energie více než 760 zákazníkům. Patřil mezi ně například i Energetický regulační úřad (ERÚ).

V úterý ukončila činnost také společnost Energie pro Tebe, která dodávala plyn více než třem stovkám odběratelů. „Odůvodnění tohoto rázného kroku je stálý rapidní růst komodity na burze,“ sdělila firma na svém webu. Informovala také své klienty, že si nového dodavatele musí zajistit během šesti měsíců. „Ale vzhledem k tomu, že ceny v tomto režimu jsou na trhu nejvyšší, doporučujeme, abyste si nového dodavatele vybrali co možná nejdříve,“ dodala. Plyn začala prvním zákazníkům dodávat podle dat OTE v dubnu 2018.

Odběratelům zajistí plyn a elektřinu dodavatelé poslední instance, bez energií tedy nezůstanou. Zabezpečí jim je dominantní dodavatel v daném regionu. Dodavatelem poslední instance jsou v případě elektrické energie v závislosti na konkrétním regionu společnosti E.ON Energie (jižní části ČR), Pražská energetika (Praha a nejbližší okolí) a ČEZ Prodej (střed a sever ČR). U plynu pak E.ON Energie (Jihočeský kraj), Pražská plynárenská (Praha a nejbližší okolí) a innogy Energie (zbytek ČR).

Ministerstvo práce a sociálních věcí plánuje od ledna spustit cílenou pomoc

V reakci na skončení dalšího dodavatele energií uvedlo ministerstvo práce a sociálních věcí, že během ledna plánuje spustit pomoc lidem, na které dopadl konec dodavatelů energií a zdražování. Ohrožené skupiny chce podle prohlášení na Twitteru cíleně oslovovat.

Soubor neupřesněných opatření připravuje skupina ministrů financí, práce, průmyslu a životního prostředí. Návrh bude 29. prosince projednávat vláda. Šéf resortu práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že počítá s výraznějším navýšením částek pro výpočet příspěvku na bydlení i s rozšířením okruhu příjemců této dávky.

„Pracujeme na rychlé a adresné pomoci těm nejpostiženějším. Konkrétní kroky představíme na vládě 29. prosince. V lednu spustíme masivní a cílenou podporu. Podpora bude i na tři měsíce zpětně. Rozšíříme parametry pomoci v rámci příspěvku na bydlení a mimořádné okamžité pomoci. Budeme cíleně oslovovat ohrožené skupiny, aby se každý, kdo má na pomoc nárok, včas dozvěděl detaily,“ uvedlo ministerstvo.