Kapři se letos prodávají na více místech, veterináři už vyrazili na kontroly

Události: Prodej kaprů (zdroj: ČT24)

Prodejních míst s kapry bude letos v Česku kolem tří tisíc, což bude zhruba o čtyři sta více než loni. Informoval o tom mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Nejvíce stánků, asi třetina z celkového počtu, bude na jižní Moravě. Ve středních Čechách a v Moravskoslezském kraji pak bude 300 prodejních míst a v Praze zhruba 210. Prodejci se musí připravit na kontroly.

Loni zjistili veterináři závady ve dvou procentech kontrol, což bylo proti předloňsku zlepšení, tehdy šlo o chyby ve čtyřech procentech. Nejčastějším prohřeškem bylo nenahlášení prodejního místa veterinářům, což musí zájemci udělat týden před zahájením prodejů. Mezi další prohřešky patří chyby v hygieně prodeje a problémy s dobrou životní pohodou zvířat.

„Z dlouhodobého hlediska se úroveň prodeje vánočních kaprů zlepšuje. Domnívám se, že je to díky osvětě i díky důslednému veterinárnímu dozoru, který se zaměřuje především na problémové prodejce z předchozích let,“ konstatoval ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Veterináři sledují, zda mají ryby dostatek kyslíku a jestli prodejci nepřeplňují kádě. „Na každém stánku musí být k dispozici povinná výbava, do níž patří nože, palička na omračování ryb a stěrky. Pracovní plocha musí jít snadno čistit a dezinfikovat. Usmrcování ryb nesmí probíhat v rozporu se zákonem na ochranu zvířat proti týrání,“ dodal mluvčí.

První kontroly

Například zástupci pražské veterinární správy v pondělí zkontrolovali prodejce na Tylově náměstí v Praze. Zjistili pochybení v kvalitě desky na porcování kapra. Ta již byla mírně poškozená, na některých místech se tak můžou hromadit nežádoucí organismy.

Podle ředitelky odboru veterinární hygieny Městské veterinární správy v Praze Kateřiny Březinové by měli lidé veterinářům hlásit případy, že se ryby kvůli přeplnění kádí dusí. Například loni takovou záležitost řešila.

„Některé ryby nebyly v dobré kondici a jedna byla téměř leklá,“ dodala. Její kolegyně tehdy nařídila provozovateli, aby rybu zabil. Pěna v kádích pak podle ní nemusí být úplně na závadu, může jít o to, že se do kádě nedoplňuje čerstvá voda, provozovatel ale může mít ve vodě okysličovací zařízení. 

Ochránci zvířat usilují o zákaz prodeje živých ryb

Ochránci práv zvířat, například Organizace Compassion in World Farming, pak dlouhodobě bojují za zákaz prodejů živých ryb. Podle ní bývá zhoršená životní pohoda ryby při přenášení v igelitovém obalu po libovolně dlouhou dobu bez vody.

„V důsledku toho se jí slepí žaberní destičky, funkce žaber se zhorší a ryba se dusí. Před domácím usmrcením bývá ryba přechovávána běžně ve vaně, což je pro ni absolutně nevhodné prostředí. Kvůli rozdílné teplotě vody může dojít k teplotnímu šoku, hrozí nedostatek kyslíku a chlor obsažený ve vodě může poškodit kůži i nervovou soustavu zvířete,“ upozornili.