Ve funkci skončí soudkyně Králová. Kauzu takzvaných trafik pro exposlance nestihne dořešit

Události: Soudkyně Helena Králová odchází do důchodu, zbydou po ní nedořešené kauzy (zdroj: ČT24)

Justici opouští jedna z nejdéle sloužících soudkyň Helena Králová. Známá je především kvůli kauze týkající se manželky expremiéra Petra Nečase (ODS) Jany, dříve Nagyové. Její verdikty v ní opakovaně jako nezákonné rušily odvolací soudy. Králová už soud v případu takzvaných poslaneckých trafik pro bývalé členy dolní komory - tedy údajné nabídky pracovních pozic za hlasování ve sněmovně - nestihne dokončit. Hrozí, že se celý proces bude muset opakovat od začátku.

Helena Králová soudí 46 let a na konci roku odchází do důchodu. V taláru začínala v Chebu, do roku 1990 byla členkou KSČ. S novináři odmítala komunikovat a odkazovala na tiskovou mluvčí.

Zůstane po ní několik nedokončených kauz, například takzvané trafiky pro exposlance. „Věc bude přidělena jinému soudci podle rozvrhu práce,“ sdělila soudkyně a mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Pavla Hájková.

Kauza trafik, kde jsou obžalovaní expremiér Nečas jeho manželka Jana a někdejší vysoký ministerský úředník Roman Boček jsou jedním z několika případů, které Králové vrátil nadřízený soud kvůli chybám. „Došli jsme k závěru, že tam jsou podstatné vady a že zprošťující výrok nemůže obstát,“ okomentoval soudce s pražského městského soudu Richard Petrásek.

Při řešení kauzy s novým soudcem se může celé líčení opakovat. „To je situace, kdy obžalovaný má právo, aby celé hlavní líčení bylo projednáváno znovu,“ sdělila Hájková.

Snížení mzdy kárným senátem

Kvůli chybám nadřízený soud Králové vrátil a nakonec i odebral případ vojenského zpravodajství. Kárný senát jí snížil o patnáct procent plat za to, že nerespektovala pokyny odvolacího senátu.

Kárnou žalobu na ni kvůli kauze trafiky podal i šéf pražského městského soudu. „Možná i pod vlivem zdravotních problému byla ve velmi nepříjemné situaci. Odráželo se to v kvalitě jejího rozhodování,“ zdůvodnil jeho bývalý předseda Libor Vávra. V této kauze ji ale nakonec kárný senát nepotrestal. S dotazem na reakci Králová odkázala na svého advokáta Jiřího Teryngela. „Šlo o šum, nedorozumění. Ale rozhodně tam chybí zlý úmysl,“ uvedl.

Kauza takzvaných trafik začala už v roce 2013, tedy zhruba před osmi lety. Pokud se bude celý proces opakovat, potrvá minimálně dva roky, něž padne pravomocný verdikt.