Místo elektronických náramků dohlíží na dodržování domácího vězení úředníci

Události: Problémy s elektronickými náramky pro vězně (zdroj: ČT24)

Probační a mediační služba přestala používat elektronické náramky pro hlídání obviněných a odsouzených, kteří mají být v domácím vězení, jsou podmíněně propuštěni na svobodu nebo by jinak byli ve vazbě. Úřad vypověděl smlouvu s dodavateli. V důsledku toho skončil nepřetržitý dohled a úředníci kontrolují domácí vězně jen namátkově. Soudcovská unie vyzvala, aby ministerstvo spravedlnosti využilo situace k zásadní změně a dohled nad domácími vězni předalo Vězeňské službě nebo přímo soudům.

Podle prohlášení Probační a mediační služby dodavatel elektronických náramků, izraelská firma SuperCom, „přistupuje k plnění svých závazků neřádně a nevčasně“, přičemž „problémy v uplynulých týdnech eskalovaly“. Nyní služba vypověděla smlouvu s tím, že také uplatní smluvní sankce.

Mluvčí služby Martin Bačovský uvedl, že v listopadu začali úředníci kontrolovat odsouzené osobně – formou „fyzických namátkových kontrol, čímž nebude činnost ohrožena a bude nezávislá na elektronickém monitorovacím systému“.

Ministerstvo spravedlnosti s možností, že Probační a mediační služba kontrakt SuperComu vypoví, počítalo, připustil mluvčí resortu Vladimír Řepka. „Připravili jsme se na variantu, že dojde k ukončení elektronického monitorovacího systému,“ ujistil. Stát se podle něj také připravuje na výběr nového dodavatele.

„Příprava nového řešení elektronického monitorování osob je delší dobu ve vysokém stadiu příprav a bude předložena novému vedení ministerstva spravedlnosti, které bude moci rozhodnout o dalším postupu,“ uvedl Řepka.

Dohled by mohly zajišťovat soudy nebo Vězeňská služba, navrhuje šéf Soudcovské unie

Předseda Soudcovské unie Libor Vávra uvedl, že by považoval za vhodné, aby na odsouzené s domácím vězením a další lidi, kteří dříve museli nosit náramky, dohlížel někdo jiný než probační úředníci. „Je mi Probační a mediační služby líto. Byla chyba, že to soutěžila ona. Mají to na krku, přitom filozoficky jim to nepatří. Měla by to dělat spíše Vězeňská služba nebo úředníci u soudu,“ domnívá se.

Vávra upozornil, že soudy mají službu 24 hodin denně, zatímco Probační a mediační služba neslouží o víkendu. Důsledkem bylo i rozhodování, kdy někteří lidé skončili ve vazební věznici pouze proto, že služba nemohla o víkendu k soudu přijet nasadit náramek.

Osm let vybírání, tři roky provozu

Elektronické náramky byly v provozu od září 2018. Vedle domácích vězňů hlídaly také některé vězně podmíněně propuštěné na svobodu. U části obviněných také nahrazovaly pobyt ve vazební cele.

Vybrat dodavatele technologie trvalo státu osm let. Podařilo se to za ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), který zvolil formu soutěžního dialogu poté, co pět předchozích tendrů skončilo neúspěšně. Při podpisu smlouvy úřad uváděl, že pořízení náramků a provoz monitorovacího centra bude stát 93 milionů korun na šest let.

Ke konci letošního října kontrolovala Probační a mediační služba 111 domácích vězňů a šest  lidí podmíněně propuštěných na svobodu. Náramky také úřady používaly u části obviněných, kteří by jinak byli ve vazební cele.