TÉMA

Elektronické náramky

Digitalizace justice stála podle kontrolorů už stovky milionů, soudy jsou ale dál plné papírů

Minimální efekt měly podle Nejvyššího kontrolního úřadu stamilionové výdaje určené na digitalizaci justice. Ministerstvo spravedlnosti vydalo podle kontrolorů v minulých pěti letech 331,5 milionu korun na rozvoj eJustice, ale nedokončilo klíčové informační systémy a ani nezačalo s jejich zapojením. NKÚ vyhodnotil plnění strategie eJustice včetně jejího řízení jako neefektivní. Ministerstvo je nicméně přesvědčeno, že za průtahy stojí objektivní okolnosti. Ujistilo, že práce na digitalizaci pokračují.
7. 11. 2022|

Místo elektronických náramků dohlíží na dodržování domácího vězení úředníci

Probační a mediační služba přestala používat elektronické náramky pro hlídání obviněných a odsouzených, kteří mají být v domácím vězení, jsou podmíněně propuštěni na svobodu nebo by jinak byli ve vazbě. Úřad vypověděl smlouvu s dodavateli. V důsledku toho skončil nepřetržitý dohled a úředníci kontrolují domácí vězně jen namátkově. Soudcovská unie vyzvala, aby ministerstvo spravedlnosti využilo situace k zásadní změně a dohled nad domácími vězni předalo Vězeňské službě nebo přímo soudům.
2. 12. 2021Aktualizováno2. 12. 2021, 20:07|

Využití elektronických náramků pro odsouzené se může dočasně omezit. Firma nedodala objednanou sadu

Izraelská firma SuperCom nedodala objednanou novou sadu 120 elektronických náramků pro odsouzené. Podle Probační a mediační služby (PMS) kvůli tomu hrozí přechodné omezení monitoringu a jeho nahrazení namátkovými kontrolami probačních úředníků, informoval mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. PMS se již připravuje i na variantu vypsání nové veřejné soutěže.
14. 1. 2020|

Elektronické náramky pomáhají hlídat stovku lidí. Ministerstvo doufá v hojnější využití domácího vězení

Elektronické náramky, které hlídají hlavně odsouzené v domácím vězení, zatím nosilo nebo stále nosí 140 lidí. Monitorovací systém začal po letech odkladů fungovat loni v září. Nejčastěji se využívá u viníků, kteří neplatili výživné nebo řídili auto, i když měli zákaz.
16. 2. 2019|