Prezidentův čtvrtek chronologicky: Propuštění z ÚVN, test a opětovná hospitalizace

Události: Péče o prezidenta Zemana (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman je stále v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN), propuštěn má být v sobotu. Důvodem opětovné hospitalizace byl pozitivní test na covid-19. Zeman se údajně nakazil od pracovnice prezidentské kanceláře. V neděli chce jmenovat předsedu ODS Petra Fialu premiérem.

Ve čtvrtek v deset hodin ráno byl prezident propuštěn po šestačtyřiceti týdnech z nemocnice a zamířil do zámku v Lánech. Hospitalizaci ukončil na vlastní žádost. Po převozu se Zemana ujaly všeobecné sestry soukromé pečovatelské služby společnosti Senior Home Group.

Hned v úvodu začaly PCR testem. U jedné z pracovnic prezidentské kanceláře se totiž předtím prokázal covid-19. „My jsme někdy odpoledne po čtrnácté hodině začali s odběry pracovníků, záhy večer jsme znali jako první výsledek pana prezidenta. Ten byl jediný pozitivní,“ říká Boris Šťastný z firmy Senior Home Group.

Pečovatelský tým proto kolem šesté večer zavolal záchrannou službu. „Vzhledem k předešlé dlouhodobé hospitalizaci pana prezidenta bylo vyšší riziko náhlého zhoršení jeho zdravotního stavu. Z těchto důvodů to operátorka vyhodnotila takto,“ zdůvodňuje přivolání pomoci mluvčí středočeské záchranné služby Petra Homolová.

Zeman zamířil opět do ÚVN

Zemana do Ústřední vojenské nemocnice v Praze převezla běžná sanitka v doprovodu prezidentské ochranky. „Byly mu podány monoklonální látky. Vše proběhlo v pořádku a aktuálně je pan prezident bez příznaků,“ vyjasňuje další postup mluvčí ÚVN Jitka Zinke.

Rizikový kontakt nastal v nemocnici v době, kdy byl prezident na standardním pokoji a mohl přijímat návštěvy. Personál měl u každého, kdo za hlavou státu přišel, kontrolovat bezinfekčnost a vyžadovat nošení respirátoru.

Přímo během návštěvy ale nikdo bezinfekčnost nekontroloval, přiznává Zinke. „Personál nebyl přítomen, samozřejmě pro zachování intimity návštěvy,“ doplňuje mluvčí ÚVN. Případ řeší středočeští hygienici. Zjišťují veškeré kontakty nakažené pracovnice prezidentské kanceláře.

Podle původních předpokladů měl Zeman strávit v nemocniční izolaci dva týdny. Prezidentská kancelář ale v pátek oznámila, že bude v sobotu opět převezen na zámek v Lánech. „Jsme připraveni pečovat i o covid pozitivní pacienty, konečně to v desítkách případů denně děláme,“ ujišťuje Šťastný.

V neděli chce Zeman v Lánech jmenovat Fialu premiérem. Jak konkrétně bude jmenování vypadat, se zatím neví. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová však zdůraznila, že pro všechny nakažené i bez příznaků platí povinnost čtrnáctidenní izolace a výjimky neexistují.