Fiala považuje návrh ministrů za kvalitní. Neuvažuje, že by ho měnil

UDÁLOSTI: Budoucí premiér Petr Fiala nechce jakkoliv měnit seznam kandidátů na ministry (zdroj: ČT24)

Petr Fiala (ODS) pověřený sestavením vlády neuvažuje o tom, že by jakkoliv měnil kandidáty na ministerské posty v budoucí vládě. České televizi to zopakoval prostřednictvím svého mluvčího. S jednotlivými kandidáty do čela resortů se chce prezident Miloš Zeman sejít předtím, než jmenuje novou vládu. Fialu ve středu přijal v Ústřední vojenské nemocnici v Praze, jmenovat premiérem ho chce 26. listopadu. Chce tak učinit v Lánech, ovšem šéf lékařského konsilia Tomáš Zima řekl ČT, že by měl prezident v nemocnici zůstat, případně by mohl jen krátkodobě odejít.

„Panu prezidentovi jsem představil návrh ministrů, který vychází z koaliční dohody. Tento návrh považuji za kvalitní a neuvažuji o tom, že bych ho nějak měnil,“ napsal Fiala.

S jednotlivými kandidáty do čela resortů se chce prezident sejít předtím, než jmenuje nový kabinet. K jednomu z nich má výhrady a prohlásil, že k němu vztáhne své „veto“, osobně ho nezná.

Prezident se chystá do Lán, lékaři doporučují delší hospitalizaci

Miloš Zeman je od 10. října v Ústřední vojenské nemocnici. Sám věří, že nemocnici opustí v příštích dnech. Fialu chce jmenovat premiérem na konci listopadu v Lánech. Vedoucí lékařského konsilia Tomáš Zima je však přesvědčen, že by měl v nemocnici zůstal dále. Že by prezident mohl do Lán krátkodobě odcestovat, Zima nevyloučil. „Je možné mít propustku na den, na odpoledne do domácí péče,“ poznamenal.

Pak by se ale měl zase vrátit do nemocnice. „Domníváme se, že péči, která je v nemocnici, pan prezident potřebuje, aby zesílil, aby se tam zase rychle nevrátil,“ varoval Zima.

Vedoucí hradní kanceláře Vratislav Mynář ale kompetenci rektora Univerzity Karlovy a někdejšího děkana její 1. lékařské fakulty zpochybnil. „Rozhovor pana prezidenta na TV Nova jasně ukázal, že prognózy pana profesora Zimy jsou krajně nespolehlivé. S touto znalostí je třeba vnímat i jeho současné doporučení,“ míní Mynář.

Koalice Spolu na kandidátech trvá

Stejně jako Fiala i ostatní lídři koalice Spolu stojí za nominacemi na ministry. Už před středou se spekulovalo o tom, že Zeman by nemusel souznít s pirátským kandidátem na ministra zahraničí Janem Lipavským. Ten pro server Novinky.cz odmítl, že právě on je „problémovým“ kandidátem, jehož ministerské angažmá plánuje prezident vetovat.

České televizi Lipavský sdělil, že se o domnělém sporu o svou osobu nebude zatím vyjadřovat. „Mé názory a postoje jsou dlouhodobě známé. V této věci nebudu do schůzky s panem prezidentem nic více komentovat,“ uvedl.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš napsal, že nemá informaci o tom, kdo je sporným kandidátem. Zároveň sdělil, že prezident požádal Fialu, aby jméno sporného kandidáta nezveřejňoval, dokud se prezident s nominanty nesetká. Tento postup pak Fiala potvrdil. Jednat by šéfové stran pětikoalice mohli na schůzce plánované na příští týden. 

Šéf lidovců Marian Jurečka řekl, že ústava hovoří jasně. „Veto může uplatnit na zákon, ne na personální návrh člena vlády od premiéra. Zákony platí pro všechny. Tedy nevidím prostor a důvod měnit personální nominaci, za svými návrhy budeme stát,“ uvedl.

Předsedkyně TOP 09 a sněmovny Markéta Pekarová Adamová na Twitteru napsala, že za představenými kandidáty si koalice Spolu s Piráty a Starosty stojí a pevně věří tomu, že bude prezidentem jmenována navržená vláda, jak článek 68 ústavy stanovuje. 

Zeman se v minulosti pokoušel ovlivnit složení vlád opakovaně. Odmítl jmenovat třeba ministrem zahraničí Miroslava Pocheho nebo ministrem kultury Michala Šmardu (oba ČSSD). Prezident tak učinil i přes výtky odborníků, podle kterých ústava hlavě státu neumožňuje určovat složení kabinetu. Podle ústavy prezident jmenuje předsedu vlády „a na jeho návrh jmenuje ostatní členy vlády a pověřuje je řízením ministerstev nebo jiných úřadů“. O možnosti vetování návrhu premiéra se ústava nezmiňuje.