Domácímu násilí je třeba věnovat větší pozornost, míní veřejnost. Vinu agresora ale mnohdy zpochybňuje

Události: Průzkum kampaně Za bezpečný domov (zdroj: ČT24)

Domácímu násilí by se měla věnovat větší pozornost, soudí většina respondentů aktuálního průzkumu kampaně Za bezpečný domov. Často ale zpochybňují vinu agresorů. Právě to je podle expertů jedním z důvodů, proč oběti situaci neřeší.

Kateřina Lieskovská zažívala domácí násilí tři roky. Opakovaně odcházela a vracela se. Manžela omlouvala a hledala chyby u sebe. Nakonec přišel zlom. „Mě partner začal škrtit. Nejhorší bylo psychické násilí,“ vzpomínala.

Zásadní pro ni byla pomoc kolegy v práci. Dnes už svým příběhem pomáhá dalším obětem i jejich blízkým. „Nejdůležitější je vědět, že za vámi někdo stojí. Určitě neplatí to, že na vás někdo tlačí a říká – jdi na policii, teď podej žádost o rozvod,“ popsala.

Čtvrtina Čechů se ale podle průzkumu domnívá, že si oběť může za domácí násilí částečně sama. Každý třetí přičítá agresivitu mužů starostem o zabezpečení rodiny. Polovina respondentů uvedla, že násilí začíná nějakou provokací.

Názory Čechů na domácí násilí
Zdroj: ČT24/Kantar

„Stále ty stereotypy ve společnosti jsou, často viníme oběť za spoluvinu. To klíčové je, že viníkem je ten, kdo se násilí dopouští,“ zdůraznil spoluorganizátor kampaně Za bezpečný domov z firmy IKEA Roman Bojko. Na projektu spolupracuje také Univerzita Karlova a Koalice NeNa. 

Neptat se proč

Oběti navíc řeší řadu překážek. Nejčastěji mají strach o děti. Obávají se také, že jim nikdo neuvěří. „Často se okolí dotazuje – proč si ještě neodešla? Já bych chtěla apelovat, aby ze svého slovníku vyškrtlo otázky, které začínají slovem proč. Ta oběť žije ve vztahu, kde se neustále omlouvá,“ sdělila vedoucí poradenského centra ROSA Branislava Marvánová Vargová.

Podle organizací potíže prohloubila i covidová krize. Momentálně se na ně obrací až o polovinu více lidí víc než před pandemií. Ze statistik vyplývá, že v pětadevadesáti procentech případů jsou oběťmi domácího násilí ženy. Stále častěji jim pomáhá například i aplikace Bright Sky, která radí, jak se v kritických situacích chovat.