Plošné testování je jen krátkodobým řešením. Očkovací kampaň nestáhneme, uvedl Vojtěch

Interview ČT24 – Adam Vojtěch (12. 11. 2021) (zdroj: ČT24)

Zhruba dva týdny lze podle ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha (za ANO) očekávat denní nárůst počtu nakažených. Že se potom ale vlna zlomí, je nejisté. Končící kabinet proto přijímá opatření, v pátek schválil plošné testování ve školách. S dalšími omezeními chce ale vyčkat na souhlas budoucí vlády. Dlouhodobá strategie je však jasná - přimět co největší počet lidí k očkování, čemuž má pomoci i nová drsná kampaň. Adam Vojtěch byl hostem pořadu Interview ČT24.

Vláda v demisi schválila plošné celostátní testování neočkovaných žáků na covid-19. Ještě v polovině října přitom Vojtěch tvrdil, že podle odborníků není antigenní testování ve školách řešením. Ministr v demisi argumentoval, že ani experti se na otázce neshodnou. „Podle mého názoru to není dlouhodobým řešením, je to ad hoc řešení této situace, kdy se vychytají pozitivní případy,“ uvedl Vojtěch.

Opatření podle něj vláda v demisi schválila na žádost hejtmanů a ministerstva školství. Po plošném antigenním testování se začne s cíleným PCR testováním. „Budou jezdit odběrové týmy, je jich připraveno 67 po celé republice, a budou na základě ohnisek v jednotlivých krajích testovat děti metodou PCR,“ uvedl Vojtěch.

Testy pomůžou teď, očkování dlouhodobě

Zatímco plošné testování ve školách vláda obnovila, k plošnému testování ve firmách přistoupit znovu nehodlá. Na důležitosti testování v celé populaci nepanuje mezi odborníky shoda. „Na tak zásadní věci se prostě neshodneme,“ připustil Vojtěch.

Oficiálním stanoviskem ministerstva je proto přesvědčit co největší část lidí, aby si nechali aplikovat vakcínu. „Dlouhodobé řešení je dělat opatření, která budou motivovat k očkování,“ uvedl s tím, že vakcínu by měly dostat i děti. „Na epidemii se musíme dívat jako na celek, zasahuje celou populaci,“ řekl.

Kampaň jenom ukazuje, co se děje v nemocnicích, říká Vojtěch

Zájem o očkování v posledních týdnech značně vzrostl, což si Vojtěch vysvětluje právě vládními opatřeními. „Touto cestou bychom měli jít,“ podotkl.

Podle řady expertů na komunikaci přitom vláda promeškala začátek kampaně, která měla k očkování přesvědčit. Například Asociace komunikačních agentur ale také kritizuje i současnou podobu kampaně jako příliš tvrdou a nátlakovou. Zobrazuje totiž například zemřelé.

„Je to realistická podoba toho, co se děje v nemocnicích. My to chceme lidem ukázat,“ řekl Vojtěch s tím, že má i řadu pozitivních ohlasů. Připomněl, že předchozí vstřícné kampani Tečka zase mnozí vytýkali, že není vidět. Současné propagace se vzdávat nehodlá. „Budeme tady zavírat oči nad tím, čemu čelí zdravotníci v nemocnicích?“ otázal se.

Důsledky energetické krize ztěžují trasování

Komplikací v boji proti šíření covidu-19 je také konec dodavatele energií Bohemia Energy. Kvůli kontaktování bývalých klientů firmy totiž ubylo personálu k trasování nakažených. „Profesionální operátoři skutečně chybí, byli stáhnuti na navolávání zákazníků,“ uvedl Vojtěch. Stát podle něj ale reagoval povoláním hasičů, zástupců armády, finanční správy nebo celníků.

„Trasování funguje, problém spíše je, že narážíme na neochotu lidí,“ řekl ministr. Oslovení podle něj často nezvedají telefon nebo jsou agresivní. „Dokonce dochází k takové sabotáži. Na hygienické stanice chodí tisíce dotazů podle zákona 106, dnes jsme na to podali trestní oznámení,“ řekl v pátek. „Musíme být razantní proti těm, kteří to dělají,“ dodal.

S omezeními musí souhlasit budoucí vláda

Nárůst počtů nakažených očekává Vojtěch ještě asi dva týdny. „Ale kde se to zastaví, to neví nikdo,“ řekl. V případě, že by vláda v demisi přijala opatření, neměla by se týkat lidí s vakcínou.

„Aby to neomezilo lidi, kteří byli zodpovědní a očkovali se,“ dodal s tím, že s případnými restrikcemi musí souhlasit i budoucí vládní kabinet. S jeho zástupci Vojtěch jedná a na základě jednání pak ministr zdravotnictví v demisi navrhne dosluhující vládě další protiepidemická opatření.