Soud přiznal odškodné 400 tisíc právníkovi Mlíčkovi za stíhání v kauze Promopro

Soud přiznal právníku Davidu Mlíčkovi celkové odškodné 400 tisíc korun za jeho trestní stíhání v kauze Promopro. Bývalý ředitel odboru veřejných zakázek v sekci pro české předsednictví v Radě EU od státu žádal 4,7 milionu korun. Původně se domohl dvou set tisíc korun, do věci se ale následně vložil Ústavní soud s tím, že taková částka není vzhledem k zásahu do Mlíčkova života dostatečná. Aktuální rozsudek není pravomocný.

„Soud zvýšil poskytnutou částku vzhledem k tomu, že žalobce se nacházel v produktivním věku, bylo výrazně zasaženo do jeho profesního a rodinného života a byly výrazně zasaženy finance jeho rodiny,“ odůvodnila rozhodnutí soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 2 Zdeňka Burdová.

Zmínila také, že Mlíčkovo stíhání mělo špatný vliv na jeho manželku. Kauza Promopro se týkala zakázky, kterou v souvislosti s českým předsednictvím tato firma v roce 2008 získala od úřadu vlády bez výběrového řízení. Kvůli následnému předkládání smyšlených faktur poslaly soudy do vězení devět podnikatelů.

Tři obžalované úředníky včetně Mlíčka naopak justice osvobodila a označila je za obětní beránky. Jejich stíhání trvalo čtyři roky a devět měsíců. Ministerstvo spravedlnosti Mlíčkovi dobrovolně vyplatilo šedesát tisíc korun a další peníze poskytnout odmítalo, proto se právník obrátil na soudy.

Způsobenou nemajetkovou újmu vyčíslil na 4,5 milionu, dalších 225 tisíc korun chtěl za průtahy v trestním řízení. Uvedl, že obvinění mu způsobilo problémy pracovní, finanční i osobní. Mimo jiné skončil s prací v advokátní kanceláři a na svou obhajobu vynaložil veškeré úspory, takže další peníze si musel půjčovat od rodičů.

Soudkyně ale konstatovala, že Mlíčkovi podle ní není možné přiznat částku v řádu milionů, když jeho někdejší spoluobžalovaná a bývalá vedoucí sekce pro předsednictví ČR Jana Hendrichová se na státu domohla celkově 180 tisíc korun.