Policie začala prověřovat okolí prezidenta Zemana ve dvou samostatných kauzách

Policie na základě trestních oznámení začala prověřovat dění kolem prezidenta Miloše Zemana v souvislosti s jeho hospitalizací. V tiskovém prohlášení to uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Podle serverů Aktuálně.cz a Respekt.cz policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) prošetřují prezidentovy spolupracovníky ve dvou samostatných kauzách – zdali v Lánech nespáchali trestný čin neposkytnutí pomoci, a z možného padělání a přisvojení pravomoci úřední osoby. V obou případech hrozí případným pachatelům dva roky vězení.

„Státní zastupitelství všechna již doručená podání administrativně zpracovalo a po prvotním posouzení jejich obsahu je postoupilo k přijetí dalších opatření policejnímu orgánu. Policejní orgán v návaznosti na tuto skutečnost zahájil v předmětné věci trestní řízení, respektive sepsal záznam o zahájení úkonů trestního řízení. Nyní tedy probíhá prvotní fáze přípravného řízení označená jako prověřování,“ uvedl Cimbala.

Trestními oznámeními se kvůli místní příslušnosti zabývá Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 6. Oznámení podaná jinde, se posílají právě tam. Kolik přesně jich má nyní pražské zastupitelství na stole Cimbala neuvedl, napsal pouze, že jejich počet nemusí být konečný.

„Smyslem prověřování je objasnění a prověření skutečností, které mohou nasvědčovat tomu, že mohl být spáchán trestný čin,“ dodal Cimbala.

Lidé zveřejňovali oznámení na sítích

Zastupitel Prahy 4 Petr Kutílek (Praha 4 sobě - Zelení a NK) tvrdí, že kancléř Vratislav Mynář, poradce Martin Nejedlý, mluvčí Jiří Ovčáček a případně další lidé v Zemanově okolí si mohli přisvojit pravomoc úřadu, zneužít pravomoci, padělat veřejné listiny, případně se dopustit sabotáže.

Ve svém podání upozorňuje na to, že prezident v posledních dnech jmenoval předsedu brněnského krajského soudu či svolal zasedání sněmovny. Listinu o svolání sněmovny po schůzce s prezidentem v Ústřední vojenské nemocnici ukázal novinářům Vondráček. „Existuje podezření ohledně pravosti podpisu prezidenta republiky na těchto dokumentech,“ uvedl Kutílek.

Na možné padělání Zemanova podpisu upozorňuje i další anonymizované trestní oznámení, které se objevilo na sociálních sítích. Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová uvedla, že státní zastupitelství podání týkající se setkání Vondráčka se Zemanem obdrželo. „K posouzení tohoto podání není věcně příslušné. Podání bude postoupeno věcně příslušnému úřadu státního zastupitelství, které se bude zabývat vyhodnocením jeho obsahu,“ uvedla Bradáčová v tiskové zprávě.

Lékař Martin Jan Stránský je přesvědčen o tom, že lidé v okolí prezidenta se mohli dopustit ublížení na zdraví z nedbalosti a neposkytnutí pomoci. Bezvládný stav prezidenta při nedělním příjezdu do nemocnice podle něj mohla způsobit buď jen absolutní neprofesionalita a nedbalost personálu sanitky, nebo jde o běžnou kondici hlavy státu. „Takovéto uvažování by ale svědčilo o další ignoranci a nedbalosti lidí kolem prezidenta,“ uvádí v tiskové zprávě ke svému trestnímu oznámení Stránský.

Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN), kde je Zeman hospitalizován, v minulých dnech oznámila vznik multioborového konzilia, které posoudí prezidentův zdravotní stav. Jeho složení ale zatím nezveřejnila. Své členství již potvrdil končící rektor Univerzity Karlovy a lékař Tomáš Zima, nově také chirurg Pavel Pafko a fyzioterapeut Pavel Kolář.