Nejsou to baráky plné úředníků, hájí Rakušan plán na ministry pro digitalizaci a Unii

Události, komentáře: Havlíček, Jurečka a Rakušan o nové vládě (zdroj: ČT24)

Součástí připravované vlády koalice SPOLU a Pirátů a Starostů by mohly být dvě nové ministerské pozice se zaměřením na digitalizaci a Evropskou unii. Předseda hnutí STAN Vít Rakušan v této souvislosti v Událostech, komentářích uklidňoval, že nevzniknou nové aparáty, ale jen vládní pověřenci pro strategické oblasti. Dosluhující vicepremiér Karel Havlíček (ANO) vznikající koalici vyčetl, že svými výroky zatím děsí společnost.

Koaliční smlouva by podle posledního vyjádření pravděpodobného budoucího premiéra Petra Fialy (ODS) měla být hotová příští týden. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová dodává, že shoda panuje na 95 procentech dokumentu. Jaké pasáže zůstávají sporné, ale politici sdělovat nechtějí.

„Nejsou to neshody, které by znamenaly nedohodu, je to spíš otázka formulační,“ prohlásil v Událostech, komentářích předseda lidovců Marian Jurečka. „Jsme v dobré výchozí situaci, hodně kompromisů jsme si museli vyladit, když jsme ladili koaliční programy SPOLU a Pirátů a Starostů. Není to tak, že by jednalo pět stran, ale jednají dvě koalice.“

Stejně mlčenlivé jako v případě sporných bodů jsou špičky koaličních stran i v otázce rozdělení ministerstev. „Rádi bychom představili komplex toho, jak bude vláda fungovat, příští týden. Do 8. listopadu chceme představit české veřejnosti kompletní projekt,“ uvedl Rakušan.

Jurečka současně potvrdil, že budoucí kabinet odmítá zůstat u stávající praxe, kdy ministerstvo průmyslu a obchodu i resort dopravy řídil jediný člověk – Karel Havlíček za ANO.

„Každé ministerstvo bude mít svého ministra. Chápu, že tady bylo provizorní řešení, ale nedělejme z toho z nouze ctnost. Tato země si zaslouží, aby tady byla vláda, která dělá věci dobře, strategicky, promyšleně a ve prospěch občanů,“ sdělil Jurečka. V případě dopravy se spekuluje hlavně o Martinu Kupkovi z ODS.

Sám Havlíček namítá, že o slučování resortů, jež momentálně řídí, uvažovala před deseti lety už občanská demokracie a že obě portfolia mají celou řadu „synergických efektů“.  

Rakušan: Chceme směřovat na Západ

Z dostupných informací rovněž vyplývá, že sestavovaná vláda zvažuje zřízení dvou ministrů bez portfeje – pro digitalizaci, což je post, který zřejmě obsadí zástupce Pirátů, a pro Evropskou unii, který by mohl připadnout lidovci Ondřeji Benešíkovi.

„Nejsou to baráky plné úředníků. Budou to dva lidé, kteří budou zodpovědní za velmi důležitou a strategickou agendu pro Českou republiku budoucnosti,“ prohlásil Rakušan.

Druhé zmíněné ministerstvo by navíc mělo dohlédnout na české předsednictví Radě EU, které se čeká v příštím roce. „Současná vláda přípravu na předsednictví podcenila finančně i personálně. Chceme tomu dát velký akcent. Jsme vládní koalice, která je jasně proevropská, která chce směřovat na Západ.“

Havlíček: Děsíte podnikatele, pacienty i zaměstnance státu

Podle Havlíčka jsou taková slova jen obecné deklarace a klišé, za podstatné navíc nepovažuje to, co vláda zanese do programového prohlášení, ale to, jak bude konat – a svými dosavadními výroky podle něj politici pětikoalice společnost spíš zneklidňují.

„Vyděsili důchodce, vyděsili podnikatele. Vyděsili i pacienty, protože řekli, že není problém, když bude pacient čekat několik hodin. Vyděsili všechny zaměstnance státu,“ prohlásil Havlíček.

„Nikoho neděsíme. Jestli se nás má kdo bát, tak jsou to lidé, kteří pracovali víc pro holding než pro stát, jestli se nás má kdo bát, tak jsou to lidé, kteří zneužívali státní aparát pro svůj vlastní prospěch. Poctiví úředníci, důchodci, lidé práce, ti se rozhodně naší vlády bát nemusí,“ kontroval Rakušan.

Havlíček vznikající koaliční projekt kritizoval i za to, že do vládní rady pro zdravotní rizika nevyslal svého zástupce, jak to zvažovanému ministru zdravotnictví Vlastimilu Válkovi z TOP 09 nabízel premiér Andrej Babiš (ANO).

„Snažíte se přenést odpovědnost na někoho, kdo ji nemá,“ namítl Rakušan. „Zodpovědnost do doby, než bude nová vláda, nese současná vláda. To nelze míchat dohromady,“ přisvědčil šéf lidovců Jurečka a poznamenal, že současný Babišův kabinet až dosud návrhy středopravicových stran na řešení pandemie nijak zvlášť nezajímaly.