Odpovědnost za opatření proti šíření covidu poneseme, až budeme ve vládě, říká Výborný

Interview ČT24 - Marek Výborný (zdroj: ČT24)

Nově vznikající vláda chce mít koaliční smlouvu hotovou už příští týden, o konkrétních opatřeních v boji proti šíření covidu-19 ale strany stále diskutují. „Jsme připraveni zanalyzovat, jaká současná opatření byla prospěšná,“ uvedl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný v pořadu Interview ČT24.

Nabídku na účast při rozhodování o opatřeních vzhledem k pandemii koronaviru zástupci koalic od dosluhující vlády nepřijali. Podle člena takzvaného AntiCovid týmu Výborného se o plánovaných krocích nové vlády totiž stále diskutuje. 

„My jsme nekritizovali všechna opatření. Například zkrácení doby karantény jsme považovali za správný krok,“ nastínil. 

Prioritou je letáková kampaň a trasování

Prioritou podle něj zůstává masivní kampaň k očkování. „To je jediná cesta. Jednáme se zdravotními pojišťovnami, aby vytvořily informační leták všem pojišťěncům a zvlášť těm rizikovým. Abychom dokázali vyvrátit některé dezinformace, které mezi lidmi kolují,“ uvedl. 

Kromě posílení trasování krajských hygienických stanic ale o dalších podrobnostech plánů a opatřeních budoucího ministra zdravotnictví prý stále probíhá diskuze. Výborný odmítá, že by se nově vznikající vláda vzdávala účasti na spolurozhodování. 

„Chceme, aby opatření byla smysluplná a byla skutečně dodržována. Vlastimil Válek sestavuje dva týmy expertů – v prvním budou odborníci z celé škály oborů, nejen epidemiologové. Druhý tým bude na podporu očkování,“ říká. 

Naočkovaní bez omezení a zachování hrazených testů

„Odpovědnost v současné době nese vláda Andreje Babiše. Je absurdní, když je tu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, abychom tímto způsobem přejímali odpovědnost,“ uvádí Výborný s tím, že podle něj odborný tým komunikuje i s ministerstvem. Zodpovědná za situaci má být ale nově vznikající vláda až po svém jmenování. 

 „Kdybychom měli účinnější kampaň na podporu očkování, neměli bychom tak nízká čísla procent naočkovaných. Je nutné občany informovat,“ apeluje a dodává, že již naočkovaní by podle něj neměli být nijak omezení. 

„Míříme na ty, kteří se z nějakého důvodu očkovat nechtějí. Budeme ještě diskutovat o tom, aby život těch, co se naočkovat nechali, nebyl nijak omezován,“ míní Výborný. Sám souhlasí s tím, aby PCR a antigenní testy pro dospělé neočkované s žádnými kontraindikacemi zůstaly hrazené. 

O ušetření miliard se jedná

O působení KDU-ČSL v plánované vládě mluví Výborný jako o subjektu, který by měl prosazovat sociální otázky. „Bude tam potřeba vnímat také určitý prvek solidarity, ale zdůrazňuji, že odpovědné solidarity,“ upřesňuje plán působení křesťanských demokratů v nadcházející vládě. 

„Nebudeme propouštět státní zaměstnance. Řada pozic ve státní správě jsou prázdné kolonky, kde nikdo reálně nesedí, tam se na výdaje můžeme zaměřit,“ uvedl s tím, že o ekonomických otázkách programu vítězné koalice stále diskutují. 

O obsazení ministerstev mají podle něj lidovci jasno, žádná jména ale neupřesnil. „Nejsem schopen tuto věc komentovat nijak dál. Od začátku jsme ale říkali, že starost o podporu rodičů a rodiny je dlouhodobě naším zájmem,“ uvedl v reakci na spekulaci o tom, že současná senátorka Šárka Jelínková (KDU-ČSL) je kandidátkou na ministryni práce a sociálních věcí.