Mezi vyočkovanými dávkami vakcíny nyní převažují ty posilující. Stát čeká nárůst zájmu

Události: Zájem o očkování roste (zdroj: ČT24)

Denní počty osob očkovaných proti covidu-19 rostou. O víkendu si pro vakcínu přišlo přes 12 tisíc lidí, což je dvakrát více než před týdnem. Předtím zájem několik měsíců prudce klesal. Největší podíl na očkování mají v posledních dnech posilující dávky. Uprostřed minulého týdne tvořily skoro dvě třetiny ze všech vykázaných. Lidem, kterých se aplikace posilujících dávek týká, rozeslal stát SMS zprávy. Očekává, že zájem poroste.

O posilující dávku mají většinou zájem senioři. I tak ale musí někdy lékaři k vakcinaci přemlouvat. „Senioři na to reagují a domluva s nimi je poměrně dobrá. Horší je ten střední věk nebo mladí lidé, kteří v sobě nemají žádnou dávku,“ přiblížila pražská praktická lékařka Zuzana Bublová. 

Zatím si pro posilující injekci přišlo 116 tisíc lidí – dvanáct procent z těch, kteří mohou. Před týdnem se zkrátil interval pro přeočkování z osmi na šest měsíců, takže řadě lidí se naskytla tato možnost teprve nedávno.

Pro posilující dávku se rozhodla i Bublová a stejný krok doporučuje lidem, kteří onemocnění covid-19 neprodělali. „Je žádoucí, aby se výhledově očkovali všichni. Ale na druhou stranu jsou tady jedinci, kteří mají kombinaci prodělané nákazy a očkování. Tam si myslím, že není přeočkování úplně nezbytné,“ říká předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.

Aby se člověk k posilující dávce dostal, má v zásadě tři možnosti: zaregistrovat se – tak jako na první či druhou dávku – v některém z očkovacích center, navštívit místo, kde se očkuje bez registrace, nebo zajít ke svému praktickému lékaři. Celkem v Česku podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) nyní funguje 407 očkovacích míst.

Používají se hlavně vakcíny společností Pfizer/BioNTech a Moderna. Podle šéfa vakcinologické společnosti by si pro dávku navíc měli dojít i očkovaní látkou Janssen od společnosti Johnson & Johnson. „Přestože je jednodávková, tak se ukazuje, že ta jedna dávka by nemusela zabezpečit dostatečnou ochranu. Já bych osobně doporučoval i těmto lidem se nechat přeočkovat jednou dávkou některou z mRNA vakcín,“ uvedl.

Zájem kvůli zpoplatněným testům?

Řada lidí svůj zájem o vakcínu zdůvodňuje tím, že se od listopadu omezí hrazení preventivních testů a také se zkrátí doba jejich platnosti. Do očkovacího centra přišel patnáctiletý Tomáš Zdražil v doprovodu matky. Původně se očkovat nechtěl. Jak sám říká, donutila ho k tomu zpřísňující se opatření. „Chystáme se jet do zahraničí lyžovat a s testy by to bylo složité,“ zdůvodnil.

V případě prvních dávek je v posledních dnech zájem v pražském Kongresovém centru zhruba dvojnásobný. Lidem tam doporučují, aby se předem registrovali, podmínka to ale není. Na místě navyšují kapacity. Podobně postupují i na pražském hlavním nádraží. Zdravotníci tam očkují pouze jednodávkovou vakcínou od společnosti Johnson & Johnson. Místo funguje bez předchozí registrace. Lidé musí počítat s tím, že si nějakou dobu počkají ve frontě.

Většího zájmu o očkování si všímají například také v Plzni. Doufají, že to není jen chystanými restrikcemi. „Určitě to tomu pomohlo. Já doufám, že tomu pomohl i fakt, že začal podzim, s ním respirační infekce a lidé se uvědomili, že i oni mohou být nemocní,“ okomentoval ředitel Fakultní nemocnice Plzeň Václav Šimánek.

Imunolog: Lži o očkování ohrožují životy

V Česku dosud zdravotníci podali více než 12 milionů dávek vakcín proti covidu-19. Přes šest milionů lidí je plně očkovaných – to je asi 56,5 procenta obyvatel. Podle zástupců vlády stále zůstává přes 330 tisíc lidí starších 65 let, kteří dosud očkovaní nejsou. Oslovovat je kvůli tomu bude pojišťovna.

Imunolog Václav Hořejší z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR upozornil, že absence očkování právě u těchto lidí je velkým problémem. „U nich to nebezpečí vážných komplikací, hospitalizace a úmrtí je asi desetkrát větší než u mladých a zdravých,“ zdůraznil. Dodal ale, že to neznamená, že u mladých riziko neexistuje. „Když řekneme, že to nebezpečí je asi desetkrát nižší, tak pořád je to nebezpečí takové, že asi jeden až dva lidé z této skupiny z tisíce, kteří to dostanou, zemřou,“ varuje.

Upozornil, že covid-19 se aktuálně šíří zejména v nenaočkované populaci. Lidé, kteří vakcínu odmítají, podle něj škodí především sami sobě. „A kromě toho dělají problémy i celému našemu zdravotnictví,“ sdělil. Očkování považuje za nejdůležitější v boji s onemocněním. „Opatření omezující epidemii jsou jen takovým mostem k tomu kýženému stavu, až budeme mít devadesátiprocentní proočkovanost,“ poznamenal.

Připomněl, že ministerstvo zdravotnictví mělo na začátku vakcinace vizi, že do konce prázdnin bude naočkováno sedmdesát procent populace. Situaci podle něj ovlivňují do značné míry šířící se lživé informace na internetu o škodlivosti vakcíny. „Myslím si, že tohle je špatně. Měli bychom proti tomu něco udělat a zabránit šíření takovýchto opravdu životu nebezpečných zpráv,“ varoval.

Mikrobiolog Václav Hořejší o zpřísnění opatření kvůli sílící epidemii koronavirus (zdroj: ČT24)