Hamáček rezignoval na funkci šéfa ČSSD, Maláčová bude kandidovat na předsedkyni

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) rezignoval na funkci předsedy strany. Odstoupení, které avizoval už po volební prohře, oznámil na jednání předsednictva sociální demokracie. Stranu do sjezdu povede statutární místopředseda Roman Onderka. Končící ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) oznámila, že bude na příštím sjezdu kandidovat na předsedkyni. Sjezd se uskuteční 10. prosince.

Odstoupení z nejvyšší stranické pozice avizoval Hamáček už poté, co sociální demokracie neuspěla před dvěma týdny ve volbách a nedostala se do sněmovny. Rezignaci dosavadní předseda oznámil hned v úvodním slově a uvedl, že by měla platit, až ji předsednictvo „vezme na vědomí.“ Sociální demokracii vedl od února 2018, předsednickou funkci obhájil o rok později v březnu a letos v dubnu. 

V čele strany ho zastoupí Onderka, který zasedání předsednictva komentoval slovy, že sociální demokraté hlásící se ke konzervativcům i liberálům hledali správnou cestu pro ČSSD. „Sociální demokracie musí učinit veškeré kroky pro to, aby se za čtyři roky dostala zpátky do sněmovny,“ řekl. Do vedení na sjezdu kandidovat nebude, měly by podle něho nastoupit nové tváře. Ke dni jeho konání skončí vedle Onderky a Maláčové jako místopředsedové Dana Váhalová, Jiří Běhounek, Jan Tvrdý a Josef Říha.

Členové strany jednali na dálku, někteří ale dorazili do sídla v Lidovém domě, kam bylo původně zasedání svoláno. Dosluhující ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) před zahájením prohlásil, že čeká zejména debatu o tom, jak bude sociální demokracie dál postupovat.  

Na předsedkyni bude kandidovat dosluhující ministryně práce

Během zasedání oznámila kandidaturu na předsedkyni ČSSD její současná místopředsedkyně Jana Maláčová. „Přála bych si stranu sjednotit, posílit spolurozhodování členské základny a činnost postavit na programové a spolkové činnosti a politickém aktivismu,“ uvedla na Twitteru.

Upřesnila také, že podporuje návrh na to, aby se mimořádný sjezd sociální demokracie sešel letos v prosinci.  

Člen předsednictva a náchodský starosta Jan Birke ocenil, že má Maláčová odvahu jít do kandidatury v době, která je pro ČSSD náročná. „Odvedla skvělou práci na ministerstvu práce a sociálních věcí, je to velmi výrazná politička sociální demokracie, a proto její kandidaturu považuji za přirozenou,“ napsal ČTK. Sám se o místo ve vedení sociální demokracie ucházet nebude.

Starosta Nového Města na Moravě a člen předsednictva Michal Šmarda novinářům řekl, že ho kandidatura Maláčové překvapila. „Čekám, s jakým přijde s projektem,“ uvedl. ČSSD by měla podle Šmardy stát v centru levicového myšlení. Onderka kandidaturu Maláčové komentovat nechtěl.

Mimořádný sjezd bude v prosinci

Mimořádný sjezd ČSSD se podle mluvčí strany Evy Gregorové uskuteční ještě letos, v pátek 10. prosince. Pro jeho brzké svolání se vyslovili někteří členové strany.

„Nechat tu situaci takto je riskantní, protože doba postupuje rychle a neměl by v těch, kteří se snaží něco pro ČSSD dělat, zůstat pocit, že se nic nehýbe,“ poznamenal Zaorálek. Podobně se vyjádřil také Jan Birke: „Určitě není co odkládat.“

Před jednáním předsednictva se několik sociálních demokratů sešlo před Lidovým domem. Drželi transparenty s nápisy „Sjezd pro všechny“, „My jsme soc dem“ a „Demisi!“. Michal Šmarda novinářům sdělil, že vznikla petice za to, aby se opět stali demokratickou stranou. 

„Chceme sjezd pro všechny, chceme demisi neúspěšného vedení, chceme dialog na levici,“ uvedl Šmarda,  který má nadále zájem o post ve vedení strany. Podle svých slov by osobně chtěl působit v takovém vedení sociální demokracie, v němž by se cítil být užitečný. „A to by bylo takové, které by mě nechalo pomoci s přípravou komunálních voleb,“ dodal.

Sociální demokracie dostala před dvěma týdny ve sněmovních volbách 4,65 procenta hlasů. Nepřekročila zákonnou pětiprocentní hranici a do dolní komory se nedostala poprvé za dobu samostatné České republiky.