Školy budou testovat v osmi okresech. Neočkovaní učitelé musí mít respirátor, rozhodla vláda

Brífink po jednání vlády 25. října (zdroj: ČT24)

V okresech, kde bude týdenní výskyt koronavirové nákazy vyšší než tři sta případů na sto tisíc obyvatel, se budou neočkovaní žáci základních a středních škol po podzimních prázdninách testovat na koronavirus. Rozhodla o tom vláda. S ohledem na aktuální data o šíření epidemie se to bude týkat celkem osmi okresů. Kabinet zároveň rozhodl, že neočkovaní učitelé budou muset nosit respirátory. Změny nastanou také u cestování do Česka.

Mezi nejvíce zasažené okresy patří Prachatice, České Budějovice, Opava, Šumperk, Prostějov, Ostrava-město, Brno-venkov a Karviná. Testování se bude týkat celkem 165 tisíc žáků, uvedl ministr školství Robert Plaga (za ANO) na Twitteru.

Děti podstoupí odběry po podzimních prázdninách, a to 1. a 8. listopadu. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) je možné, že ve druhém termínu ještě některé okresy přibudou. „Pokud by se situace vyvinula tak, že by se počet těch okresů zvýšil, tak jsme domluveni, že 8. listopadu bychom testovali i další okresy,“ řekl. Potřebná data vyhodnotí resort v neděli.

„Konvoj ministerstva školství s antigenními testy je již na cestě. Základní a střední školy v osmi okresech, ve kterých ministerstvo zdravotnictví rozhodlo o testování v termínech 1. a 8. listopadu, je obdrží prostřednictvím zřizovatelů v nejbližších dnech,“ dodal Plaga.

Pro školy je nyní k dispozici přes dva a půl milionu testů. „Nicméně pokud by byla predikce taková, že by okresů, kde by probíhalo plošné testování minimálně ve školách, bylo více, tak už to bude vyžadovat dokoupení,“ podotkl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Opatření pro netestované

Testování bude ve stejném režimu jako na začátku školního roku. Žáci, kteří test odmítnou, nebudou moct ve škole cvičit, zpívat budou moci s dvoumetrovým rozestupem a v jídelně budou muset sedět 1,5 metru od ostatních, plyne z tiskové zprávy ministerstva zdravotnictví.

Výjimku budou mít děti s psychickou poruchou nebo vážným zdravotním problémem. Testovat se nebudou muset žáci, kteří jsou očkovaní, v posledním půl roce prodělali covid nebo budou mít doklad o negativním testu z jiného odběrového místa. Stejná pravidla platí i pro zaměstnance škol.

Neočkování učitelé zároveň budou od listopadu muset nosit respirátory při výuce. „Výjimku budou mít učitelé ve školkách a zaměstnanci v dětských skupinách,“ řekl po jednání vlády Vojtěch.

Události: V osmi okresech se budou školáci po prázdninách testovat (zdroj: ČT24)

Pokuty za porušení opatření

Kabinet také poslal nové sněmovně návrh novely krizového zákona, která zavádí možnost pokutovat právnické osoby za nedodržování protiepidemických opatření. Normu neprosadil počátkem roku v Senátu a na přehlasování veta nenašel ve sněmovně dost hlasů. Nyní podle premiéra Andreje Babiše (ANO) kabinet čeká, jak se k návrhu postaví dosavadní opozice v nové povolební roli. 

„My jako opozice to budeme podporovat, protože příští koalice by to měla mít. Nějaké kompetence by tady měly být,“ podotkl Babiš. Dodal, že několik týdnů do ustavení nové dolní komory návrh počká.

Novela má dát policistům a strážníkům obecné právo kontrolovat dodržování restrikcí a řešit porušení povinností nejen jednotlivců, ale i podnikatelů a firem pokutou na místě.

Kvůli kontrolám v zaměstnání se sejde tripartita

Změny v opatřeních ráno projednala rada vlády pro zdravotní rizika, poté zasedl poprvé po sněmovních volbách taky ústřední krizový štáb. Podle šéfa štábu Hamáčka zvažují úpravu zákonů tak, aby zaměstnanci neočkovaní proti covidu nebo bez testu či jiného dokladu o bezinfekčnosti nemohli na pracoviště. Vládní rada to ale podle ministra zdravotnictví vůbec neřešila a ani Hamáček toto téma nevznesl.

Premiér uvedl, že je kvůli tomu nutné znát stanovisko jak zaměstnavatelů, tak odborů. Ve středu se proto mimořádně sejde tripartita. Babiš totiž řekl, že se na tom ministři neshodnou, proti byl podle něj například ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). „Já si na první dobrou nemyslím, že je to dobrý nápad, protože nebylo definováno jak často (kontrolovat). Já souhlasím, že v situaci, kdy nejsou lidi na práci, tak to může být problém,“ řekl Babiš.

Toman později novinářům řekl, že už v současnosti chybí v některých oborech zaměstnanci a v případě zavedení povinnosti by hrozil kolaps. Uvedl, že dopoledne, kdy se informace objevila, zaznamenal od zaměstnavatelů řadu negativních reakcí.

Brífink ministryně Schillerové a ministra Tomana po jednání vlády 25. října (zdroj: ČT24)

Podmínky pro návrat z rizkových zemí se změní

Neočkovaní lidé už nebudou muset podle ministra Vojtěcha po příjezdu do České republiky z červených a tmavě červených zemí na takzvané mapě cestovatele nastoupit do samoizolace. Zachována bude povinnost testu. Do doby, než lidé obdrží výsledek, budou mít povinnost nosit všude respirátor. Kabinet vzal změnu opatření na vědomí.

Povinnost vyplnit příjezdový formulář lidem zůstane i po 27. říjnu, ministerstvo zdravotnictví doplní v opatření odůvodnění, řekl Vojtěch. Městský soud v Praze povinnost zrušil, zasahuje podle něj mimo jiné do práva vstoupit na území Česka, které má každý občan.

Příspěvek pro lidi v karanténě

Vláda také prodloužila do konce roku firmám příspěvek Antivirus A. Jde o náhrady pro lidi v karanténě, oznámila to ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Maximální částka podpory činí 80 procent z vyplacené mzdy včetně odvodů, přičemž nejvyšší měsíční částka příspěvku na jednoho zaměstnance činí 39 tisíc korun.

Z Antiviru stát poskytuje příspěvky na mzdy od loňského 12. března firmám, na něž dopadla nařízená protiepidemická omezení a koronavirová krize. Naposledy vláda rozhodla o prodloužení Antiviru A v červnu, a to do konce letošního října.