VZP se obrátí na exekutory, aby v rámci milostivého léta upustili od vymáhání penále

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) se chce kvůli takzvanému milostivému létu pro své dlužníky obrátit na exekutory. Chce na ně apelovat, aby její klienti mohli uhradit jen dluh na pojistném a od vymáhání penále se upustilo. Uvedl to ředitel VZP Zdeněk Kabátek. Podle pojišťovny na ni zákon o milostivém létu zapomněl a výklad normy je nejednoznačný. Žádá o něj ministerstvo spravedlnosti. Poslanci, kteří prosadili milostivé léto, jsou připraveni k rychlé novele jeho pravidel.

Pokud dlužník v milostivém létě od 28. října do 28. ledna splatí jistinu a k ní 908 korun odměnu exekutorovi, úroky a další platby se mu odpustí. Týká se to však jen dluhů u veřejných institucí, které vymáhá soudní exekutor. VZP sklízí kritiku za to, že se snaží do jistiny zahrnout i penále. Řada dlužníků by tak dluhové amnestie nemohla využít.

„Zákon o milostivém létu bohužel neřeší problémy našich klientů, což máme potvrzeno i konzultací s ministerstvem zdravotnictví. O výklad naplňující záměr zákona, tedy oddlužení občanů, jsme proto požádali ministerstvo spravedlnosti,“ sdělil Kabátek. Podle mluvčí VZP Viktorie Plívové ministerstvo spravedlnosti své stanovisko zatím neposkytlo.

Podle poslanců, kteří milostivé léto prosadili, penále ale součástí jistiny není. Do zákona by proto doplnili, že penále či sankce nejsou součástí jistiny a není možné je při dluhové amnestii vymáhat. Řekli to šéf lidoveckých poslanců Marek Výborný a poslanec ANO Patrik Nacher. Oba věří, že změna zákona nebude nakonec nutná a i bez ní budou moci dlužníci VZP milostivého léta využít.

„Jistina je jistina a není možné, aby cokoliv, co přirostlo (k dluhu), bylo považováno za jistinu. Penále by bez jistiny nikdy nevzniklo. Není možné ho označovat za jistinu a pokračovat v jeho vymáhání,“ řekl Výborný. Dodal, že jiný výklad by popíral smysl milostivého léta. „Vůle a smysl úpravy ve sněmovně byly v tom, že stát přichází s dobrodiním: Zaplať, co dlužíš, a bude ti ostatní odpuštěno,“ dodal šéf klubu lidovců.

Nacher podotkl, že přístup v milostivém létě upřesňuje důvodová zpráva k zákonu. Ta zmiňuje, že oddlužovací amnestie osvobozuje od příslušenství, sankcí a poplatků, které jsou pojmenovány v různých předpisech.

Brífink podvýboru pro problematiku exekucí o odpuštění starých dluhů (zdroj: ČT24)

Podle VZP zákon o milostivém létu na její klienty zapomněl a jeho výklad je nejednoznačný. Mluvčí uvedla, že soudy opakovaně posuzovaly penále jako pohledávku ze zdravotního pojištění. VZP by tak mohly při nejasném postupu hrozit sankce, stojí v tiskové zprávě.

„Dostali jsme se tak do paradoxní situace, kdy budeme apelovat na smluvní exekutory, aby naši klienti uhradili u zdravotního pojištění pouze dluh na pojistném a bylo upuštěno od vymáhání penále… Žádám tímto exekutory, abychom společně dostáli záměru zákona a nečinili překážky těm, kdo se ke svým dluhům postaví čelem a budou chtít využít aktu milostivého léta,“ prohlásil Kabátek.

Podle něj by pojišťovna byla sama proti sobě, kdyby dluhovou amnestii odmítala. Díky ní má šanci získat část pohledávek. Celkem jí dluží 230 tisíc lidí. Mluvčí doplnila, že milostivé léto se týká jen dluhů, které vymáhá exekutor. Na lidi, kteří mají dohodnuté splátky, se nynější dluhová amnestie nevztahuje.