Neuvěřitelně drzé i nepochybně milující, hodnotí etici počínání prezidentova okolí

Události, komentáře: Etik Marek Orko Vácha k informování o zdravotním stavu prezidenta (zdroj: ČT24)

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) v pondělí seznámil veřejnost se stanoviskem Ústřední vojenské nemocnice, podle které nyní prezident Miloš Zeman není ze zdravotních důvodů schopen vykonávat pracovní povinnosti. I když je prezident hospitalizován už od 10. října, jednalo se o první informaci ohledně jeho zdravotního stavu. Prezidentská kancelář se ani po předchozí Vystčilově výzvě ke stavu prezidenta nevyjádřila. Pro etika Marka Orko Váchu je počínání Zemanových spolupracovníků „novým dnem“. Etik Jaromír Matějek zase chápe postoj prezidentovy rodiny a zdůrazňuje zachování důstojnosti pacienta.

Kněz, lékař a přednosta Ústavu etiky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Vácha minulý týden řekl, že v něm situace okolo prezidentova zdraví vzbuzuje depresivní pocity a že jsou na místě hluboké obavy. „Depresivní pocity jsou ještě depresivnější a obavy se naplnily. Nevěřil bych, co je možné v této zemi. Mám na mysli kancléře (Vratislava) Mynáře a mám na mysli mluvčího (Jiřího) Ovčáčka. Nevěřil bych, že je někdo schopen takových drzostí,“ řekl v Událostech, komentářích.

Ústřední vojenská nemocnice podle něj sdělila přesně to, co občané potřebují vědět. Podle Váchy veřejnost nezajímá diagnóza či biochemické podrobnosti, ale to, zda je prezident kompetentní k výkonu svých funkcí. „Jak ÚVN, tak předseda Senátu Miloš Vystrčil se zachovali velmi profesionálně a řekli přesně to, co říct měli,“ řekl Vácha s tím, že je nyní vidět, jak velmi důležitý Senát je.

„Nemyslím, že bychom balancovali na hraně etiky. Co udělal předseda Senátu, bylo naprosto správné. Měl to udělat a udělal to. ÚVN odpověděla velmi profesionálně a hluboko v etice. Naopak kancléř Mynář a mluvčí Ovčáček se zachovali za hranou etiky, ale na té opačné straně,“ míní. Kancelář prezidenta o zdravotním stravu prezidenta dlouhodobě mlží, kancléř Vratislav Mynář v pondělí odpoledne obvinil Senát z pokrytectví a ze snahy se zviditelnit.

„Nemocnici došla trpělivost s prezidentskou kanceláří“

„Na mě to dělá dojem, že máme dva prezidenty. Ten první je mírně unavený, mírně dehydratovaný, svačí buchty, večeří vinnou klobásu, vtipkuje, slibuje originální řešení a vlastně mu nic není. A na straně druhé tu máme zprávy z ÚVN. Té evidentně došla trpělivost s tím, co se děje. Distancovala se od prezidentské kanceláře a rozhodla se, že trochu uvede věci na pravou míru,“ míní Vácha.

Nemocnice podle jeho názoru neporušila žádnou povinnou mlčenlivost. Ta zapovězuje prozrazovat informace o diagnóze, prognóze, terapii, také o sexuální orientaci nebo o tom, zda je pacient alkoholik. Vácha zdůraznil, že ÚVN uvedla jen to, že prezident není kompetentní, že prognóza je nejistá a návrat k pracovním povinnostem velmi nepravděpodobný.

Naopak kancelář prezidenta podle Váchy nesdělila vůbec nic, takže není divu, že se vyrojily spekulace. „V normální fungující demokracii je to kancelář prezidenta, která má sdělit, co se děje,“ uvedl s tím, že u bývalého prezidenta Václava Havla veřejnost znala všechny biochemické podrobnosti i jméno operujícího doktora, i když nebyla povinnost tyto věci zveřejňovat.

Chování okolí prezidenta Vácha kritizuje: „Myslím, že je to nové dno. Když kancléř Mynář mluví o hyenismu, sám ho dělá. Když mluví o neetickém jednání, sám ho dělá. Mluvčí Ovčáček uráží novináře, uráží občany a teď najednou hovoří o soucitu. Nevěřil bych, že se tohoto dožiji v roce 2021 v České republice.“

90’ ČT24: Etik Jaromír Matějek k informování o zdravotním stavu prezidenta (zdroj: ČT24)

„O tom, co je důstojné, rozhoduje pacient“

Etik Jaromír Matějek z 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy vyhodnotil pondělní informace ÚVN jako skutečně pregnantní, jsou prý určitou „neschopenkou“. „To vyjádření k prognóze, že je nejistá, je závažné sdělení. Stejně jako to, že to bude trvat několik týdnů,“ míní Matějek.

Podle etika je sdělení, které občané v pondělí od senátorů slyšeli, dostatečné. Některé diagnózy mohou být podle něj nálepkou vedoucí například k možnému odsudku veřejnosti. „O tom, co je pro mě lidsky důstojné, si rozhodnu já sám jako člověk a pacient,“ sdělil s tím, že je to u různých pacientů různé. Také uvedl, že lidé, kteří důsledkem nemoci například ztrácí kognitivní funkce, žádnou důstojnost neztrácejí.

Matějek se také vyjádřil k roli manželky prezidenta Ivany a dcery Kateřiny. „Myslím, že v první řadě jsou milující bytosti, které ho mají nepochybně rády. Je tam intimní, rodinný vztah,“ uvedl s tím, že manželka je zástupkyní pacienta, ale i ona může informovat jen o tom, co jí pacient dovolí.