Zahájení školního roku pro ně nebylo snadné. Situace rodičů samoživitelů se zhoršuje

Události: Finančně náročný školní rok rodičů samoživitelů (zdroj: ČT24)

Dvě třetiny rodičů samoživitelů kvůli nedostatku peněz nestihly připravit děti do školy, vyplynulo z průzkumu Asociace neúplných rodin. Nemají třeba pomůcky nebo zaplacené kroužky. Přibylo také žádostí o mimořádnou dávku od úřadu práce.

Anna se sama stará o dvě děti. S jídlem jí pomáhá potravinová banka. Na pracovním úřadu žádala o příspěvek na pomůcky i doplacení kroužků. „Prakticky bych potřebovala všechny pomůcky, protože žijeme z dávek sociálního minima kvůli postiženému dítěti a na úřadě nám na pomůcky nepřispěli,“ říká samoživitelka a matka dvou dětí. 

Zkusila proto napsat novou žádost.

Úřad práce schválil od srpna do září přes 2,5 tisíce žádostí o dávku mimořádné okamžité pomoci. Loni jich bylo necelých 2,3 tisíce. „V případě okamžité mimořádné pomoci je samozřejmě potřeba aktuálně a urychleně řešit životní situaci a zohlednit tam to, že rodina skutečně nemá prostředky,“ řekla mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková. 

Jak se připravit na nový školní rok?

Podobné potíže řeší na svých linkách i Asociace neúplných rodin. Samoživitelé pořizují pomůcky z druhé ruky nebo žádají o pomoc prarodiče. Z nedávného průzkumu vyplynulo i to, že 65 procent rodičů z dotazovaných se nemůže vůbec finančně připravit na příchod školního roku, nemají rezervu.

Patnáct procent z nich si většinou na pořízení pomůcek půjčí. Informovala o tom koordinátorka programu VašeVýživné Asociace neúplných rodin Dagmar Vogtová. 

Samoživitelům pomáhají různé organizace

Rodičům samoživitelům pomáhá řada organizací. Například Charita, Diakonie nebo spolek Hájovna na Cibulkách v Praze 5. Ten je otevřený pro všechny pražské rodiče. Organizátoři usilují o to, aby děti samoživitelů nepřestaly chodit na kroužky nebo dohnaly učivo.

„Jsou to věkově smíšené třídy, malé kolektivy, tak si často vzájemně pomáhají,“ přibližuje lektorka tohoto spolku Lenka Gemperlová. Jeho spoluzakladatelka, Markéta Fleglová pak zmiňuje, že velký zájem je například o doučování dětí. Místo tu mají i pro vzdělávání rodičů.  

Rekordní počet žádostí řeší také projekt Obědy pro děti. Už nyní má schválené dotované jídlo přes 9600 školáků. Stejně jako za celý minulý školní rok.