Piráti a STAN řeší souběh politických funkcí. Klouzavý mandát ještě není uzákoněn

Události: Souběh politických funkcí (zdroj: ČT24)

Povolební jednání dál pokračují. V pátek se ustavil poslední poslanecký klub, který patří STAN. Ti ve volbách kandidovali v koalici s Piráty. Obě síly mají na pondělní koaliční radě řešit možnosti takzvaného klouzavého mandátu. Zatímco Starostové chtějí apelovat na kandidáty na ministry z řad poslanců, aby se pak věnovali jen jedné funkci, tak Piráti chtějí čekat na uzákonění tohoto principu.

V koaliční smlouvě, kterou podepsali Starostové s Piráty v lednu, zmiňují mimo jiné shodu na tom, aby ministr nekumuloval funkce. Ta ministerská pro něj má být prioritou. „Prosazujeme dobrovolný klouzavý mandát, aby se ministr mohl soustředit pouze na vedení resortu,“ zní ve smlouvě.

Zákonná úprava o klouzavém mandátu není schválená, návrh leží v Senátu. Piráti chtějí počkat až na jeho odsouhlasení, a to i v případě, že by se jejich poslanci stali ministry.

„Jednali bychom v souladu s tím, jaké platné zákony v danou chvíli jsou,“ řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„My samozřejmě budeme apelovat na to, že by se lidé měli věnovat jedné práci naplno, je to vždycky lepší,“ doplnil předseda STAN Vít Rakušan.

Vzdání se mandátu může měnit rozložení sil ve sněmovně

Koalice SPOLU takový apel ve své smlouvě nemá. A pravděpodobný budoucí premiér Petr Fiala (ODS) přes mluvčího vzkázal, že záleží pouze na dohodě Pirátů a Starostů.

Pokud by se někdo z poslanců vzdal mandátu, mohlo by to ovlivnit rozložení klubů ve sněmovně. Náhradníci jsou totiž seřazeni podle volebního výsledku na kandidátce koalice, ne stranické příslušnosti.

Dojít k tomuto by mohlo například v Ústeckém kraji, kde kandidoval Bartoš. První dva náhradníci jsou ovšem z hnutí STAN. Pokud by se tedy Bartoš stal ministrem a vzdal se mandátu, nahradit by ho tak měl zástupce koaličního hnutí. Piráti by tak měli místo čtyř poslanců jen tři.

Piráti by svého poslance měli, ujišťují Starostové

„V tomto případě bychom určitě projevili velkorysost. Piráti nemusí mít strach, určitě bychom to byli schopni vyřešit tak, aby tam byl pirátský zástupce,“ řekl Rakušan.

Podle něj má mimo jiné o situaci bez uzákonění klouzavého mandátu jednat v pondělí koaliční rada těchto dvou uskupení. Pokud by se totiž teď kandidát na ministra vzdal postu poslance, nemohl by se na něj už vrátit.

Prozatím neschválená úprava ústavy ale s takovým návratem po konci v ministerské funkci počítá.