Policie zadala dva posudky na duševní stav Babiše mladšího, ten žádá zahraniční znalce

Policie v kauze údajného zavlečení Andreje Babiše mladšího na Krym zadala dvěma znalcům vypracovat znalecké posudky –⁠ psychologický a psychiatrický. Premiérův syn je ale proti tomu, aby byl zkoumán v Česku. Pro Českou televizi to uvedl jeho právní zástupce Vítězslav Dohnal. Babiš mladší dlouhodobě tvrdí, že ho premiér nechal v roce 2017 proti jeho vůli odvézt na Krym proto, aby mu znemožnil vypovídat v kauze Čapí hnízdo.

„Policie zadala zpracování dvou znaleckých posudků. Jednoho z oboru psychiatrie a druhého z oboru psychologie. Policii jsem informoval, že klient nesouhlasí s tím, aby byl znalecky zkoumán v České republice. Další postup závisí na policii,“ napsal ČT Dohnal a doplnil, že případem už se zabývali konkrétní znalci.

Policie se k případu podle tiskového oddělení nemůže vyjadřovat.

Podle Aleše Cimbaly, mluvčího Městského státního zastupitelství v Praze, které si vyhradilo právo o údajném zavlečení na Krym informovat, se případ nachází v přípravné fázi, která je neveřejná. „Úkony nelze komentovat,“ řekl ČT Cimbala. Dodal, že ve věci dál probíhá prověřování a úkony policie navazují především na výslech premiérova syna.

Ústav

„Ke znaleckému zkoumání v České republice má pan Babiš mladší výhrady, které policii sdělil. Tyto výhrady vycházejí z toho, že jen těžko může být nezávisle posouzen v situaci, kdy by takové posouzení muselo jít proti obecně uznávané autoritě Národního ústavu duševního zdraví,“ doplnil advokát Dohnal.

Odkazoval tak na posudek Dity Protopopové, který měl podle médií pomoci Babišovu synovi vyhnout se ze zdravotních důvodů stíhání v kauze Čapí hnízdo. Národní ústav duševního zdraví v roce 2018 uvedl, že všechny zprávy Protopopové z daného období jsou v souladu s lékařskou etikou, ve shodě se skutečností a není v nich žádné pochybení.

Verze

Informace o tom, že policie oslovila Babiše mladšího s tím, zda by souhlasil se zpracováním zdravotního posudku, zveřejnil před dvěma týdny server iRozhlas. Odkazoval se přitom na několik zdrojů. Informaci pak serveru potvrdil i přímo Babiš mladší. „Policie se mě zeptala, jestli bych byl ochoten podstoupit zdravotní posudek. A já jsem řekl, že ano,“ uvedl Babiš mladší.

Premiérův syn nyní prohlašuje, že je psychicky zdravý a že farma Čapí hnízdo byla od počátku projektem jeho otce, v němž on hrál roli bílého koně. Premiér tvrdí, že syn trpí schizofrenií, a jeho verzi popírá. Také Protopopová si stojí za tím, že stanovila správnou diagnózu.

Na Krym měl Babiše mladšího proti jeho vůli odvézt manžel Protopopové Petr. Na policii se kvůli tomu obrátil v lednu 2018. Policisté věc prověřovali pro podezření ze zavlečení a z omezování osobní svobody, letos v únoru ale případ bez výslechu Babiše mladšího odložili s tím, že nešlo o trestný čin ani o přestupek. K výslechu šel Babiš mladší až na začátku září a policie poté celou věc začala znovu prověřovat.