Grygárek vysoudil dalších 520 tisíc korun za své nezákonné stíhání

Odvolací soud ve středu přiřknul bývalému náměstkovi pražského vrchního státního zastupitelství Liboru Grygárkovi 520 tisíc korun jako odškodnění za dlouholeté nezákonné stíhání. Spolu se 480 tisíci, které mu ministerstvo vyplatilo již dříve, tak právník dostane od úřadu milion a úroky. Verdikt je pravomocný. Nárok na omluvný dopis od ministerstva Grygárkovi přiznal již prvoinstanční soud. Úřad se proti rozhodnutí neodvolával.

Někdejší náměstek vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly čelil od roku 2013 obvinění ze zneužití pravomoci v souvislosti s lobbistou Romanem Janouškem a jeho švýcarskými konty. Grygárkovo stíhání však nakonec zastavily soudy – částečně proto, že žalovaný skutek nebyl trestným činem, zčásti kvůli promlčení. Muž vinu od počátku odmítal a opakovaně si stěžoval na průtahy v trestním řízení.

Grygárek požadoval od státu za způsobenou nemajetkovou újmu celkově 3,5 milionu korun, tedy půl milionu za každý započatý rok stíhání. Uváděl, že trestní kauza zasáhla do všech sfér jeho osobnosti – poškodila jeho čest a pověst, jeho ekonomickou situaci i rodinný život. Prvoinstanční soud však jeho nároky neuznal s tím, že ministerstvo tyto následky v přiznané částce 480 tisíc korun již zohlednilo.

Odvolací senát pražského městského soudu se s prvoinstančním soudem neztotožnil. „Za adekvátní částku pro posouzení nemajetkové újmy, která žalobci vznikla, považujeme částku jeden milion korun,“ prohlásila členka senátu Jana Zaoralová. Senát při rozhodování podle soudkyně přihlédl k tomu, že vedle Grygárkova stíhání „probíhal paralelní mediální proces“. Senát poukázal na úniky ze spisu i na to, že se informace o obvinění objevila v médiích dříve, než byla bývalému náměstkovi vrchního státního zástupce v Praze doručena.

„Veřejnost si na základě těchto informací učinila své závěry o vině žalobce,“ uvedla Zaoralová. Ani zastavení stíhání podle ní názor lidí nezměnilo. Za další důvod pro přiznání vyšší částky pak soud uvedl fakt, že byl Grygárek stíhán za skutek, který není trestným činem.

Odvolací soud opětovně zamítl Grygárkův požadavek, aby omluvný dopis úřadu osobně podepsal ministr spravedlnosti. Se současnou ministryní Marií Benešovou (za ANO) se Grygárek dříve soudil kvůli tomu, že ho označila za součást justiční mafie. Benešová se mu za to musela v roce 2010 omluvit.