Kauza kalendáře s nacistickou tematikou se vrací k soudu. Státní zástupce znovu obžaloval nakladatelství a jeho ředitele

Státní zástupce znovu obžaloval nakladatelství Naše vojsko a jeho ředitele Emericha Drtinu kvůli prodeji kalendáře s fotografiemi čelných osobností třetí říše a dalších reklamních předmětů s nacistickou tematikou. České televizi to potvrdila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 5 Jana Humeni. Obvodní soud již jednou obžalobu dostal, věc ale v květnu vrátil policii k došetření. Nyní se případem bude zabývat znovu.

„Státní zástupce opětovně podal obžalobu,“ konstatovala na dotaz ČT Humeni a dodala, že obžalobě čelí Drtina i nakladatelství Naše vojsko.

Případ souvisí se zásahem policie v nakladatelství loni v červnu, při kterém policisté z obchodu na Praze 5 odvezli kalendáře a hrnky s portréty nacistů. Vydavatel se v médiích hájil tím, že nešlo o propagaci nacismu, ale o byznys.

Policie loni Drtinu a nakladatelství Naše vojsko obvinila z toho, že spáchali trestné činy založení, podpora a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka a výtržnictví. Za to by Drtinovi mohl hrozit až desetiletý trest.

Kvůli kalendáři, které Naše Vojsko prodávalo za 299 korun, podalo trestní oznámení na nakladatelství a jeho majitele několik organizací, například Federace židovských obcí. Kritizoval ho i izraelský a německý velvyslanec v České republice. Ministerstvo vnitra vypovědělo nakladatelství smlouvu o nájmu pro sklad, pražský magistrát již v dubnu vypověděl smlouvu prodejně nakladatelství na Andělu.

Policie již dřív prošetřovala nakladatelství kvůli tričkům a hrnkům s portréty nacistického vůdce Adolfa Hitlera a zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Případ v létě 2018 ale uzavřela s tím, že se trestný čin nestal. Policisté podle tehdejšího vyjádření mluvčího Jana Daňka neprokázali, „že by pohnutkou či motivem pro vydání morálně diskutabilních potisků na hrnky a trička bylo cokoliv jiného než zisk v rámci ekonomické činnosti“.

Šíření toxikomanie

Drtina i Naše vojsko také čelili obžalobě ze šíření toxikomanie kvůli distribuci knihy Recepty z konopí. Ředitel vydavatelství již za vydání publikace dostal pravomocný podmíněný trest.

Podle žalobce ale poté s distribucí knihy nepřestal, a případem se tak znovu zabýval soud. Drtinovi tentokrát udělil roční podmíněný trest a čtyřletý zákaz působení ve statutárních orgánech vydavatelství. Odvolací soud pak letos v červenci zrušil jen část verdiktu týkající se zákazu a roční podmíněný trest potvrdil.

Nakladatelství udělil prvoinstanční soud peněžitý trest 100 tisíc korun a povinnost uveřejnit rozsudek. Protože se neodvolalo, je již rozhodnutí pravomocné.