Jedenáct procent Čechů je rizikově zadlužených, vyčíslila bankovní asociace

Události ČT: Až jedenáct procent Čechů je rizikově zadlužených (zdroj: ČT24)

Podíl rizikově zadlužených Čechů letos dosáhl jedenácti procent. Problém je četnější u mužů, často mezi 27 až 53 lety, se základním vzděláním a žijících mimo Prahu. Vyplývá to z letošního průzkumu České bankovní asociace (ČBA), který prezentovala ve středu. Zkušenost s půjčkami má 83 procent obyvatel Česka.

Za rizikové chování se považuje to, že si dlužníci na své nákupy půjčují přesto, že nemají možnost šetřit (12 procent), mají tři a více půjček (devět procent), ale zejména že si půjčují na splátku jiné půjčky (13 procent).

„Vzít si půjčku na splacení předchozí půjčky je typicky rizikové chování a počet lidí, kteří se takto chovají, je alarmující. Pokud nám banka odmítne půjčit, měl by to být pro nás varovný signál, že půjčka bude zřejmě nad naše možnosti. Jít žádat o úvěr k nelicencovanému poskytovateli půjček může představovat cestu do pekel,“ uvedl náměstek ředitelky asociace Filip Hanzlík.

Z takzvané dluhové pasti lidem pomáhá například bezplatná linka Poradny při finanční tísni. „Jsou klienti, kteří se dostanou do dluhové spirály, do toho kolotoče dluhů, a zpočátku si toho možná ani nevšimnou. My v diskusi s klientem zjistíme, kde je zakopaný pes. Snažíme se přimět klienta k nějaké rázné akci,“ řekl k pomoci ředitel poradny David Šmejkal. Každý rok takto pomůžou asi osmi tisícům dlužníků. 

Naopak zodpovědně se chovají Češi, kteří by se při případné neschopnosti splácet svůj dluh snažili vyjednávat s poskytovatelem půjčky odklad splátek (32 procent) nebo by zkusili půjčky konsolidovat (pětina). Průzkum také ukázal, že dvě třetiny populace, které mají zkušenosti s půjčkou, se o svou schopnost splácet neobávají. Téměř osm z deseti Čechů považuje výši svých půjček za bezpečnou.

Nákup na splátky i kreditní karty

Nejčastěji si Češi půjčují prostřednictvím nákupu na splátky (38 procent), kontokorentu (38 procent), jiného spotřebitelského úvěru (35 procent) nebo prostřednictvím kreditní karty (31 procent). Tou její uživatelé nejčastěji hradí běžné nákupy (43 procent). Na 17 procent Čechů deklaruje, že si nikdy na nic peníze nepůjčili.

Bezmála 43 procent Čechů splácí nyní nějaký úvěr. Pořídili si na něj především auto či motorku (13 procent) nebo zrekonstruovali byt (11 procent). „My jsme čekali, že toto číslo poroste. Naštěstí se to tak neukázalo, takže já beru tu desetinu jako relativně optimistické číslo v současné době,“ komentoval půjčky na rekonstrukce bytů a domů specialista pro finanční trh z agentury Ipsos Michal Straka.  

Nejčastěji dluží do dvou set tisíc korun. Téměř dvě třetiny Čechů si půjčku, kterou momentálně splácí, vzaly kvůli nedostatku hotovosti. Pětina nechtěla čekat, než si našetří. Každý desátý Čech se na nákup na splátky nechá nalákat výhodnou akcí, která při koupi zboží na splátky nabízí například menší nebo dokonce nulový úrok, upozornil Straka.

Lidé si nejčastěji půjčují od banky (56 procent), zhruba třetina využila možnost půjčky od splátkové společnosti nebo od rodiny a známých. Zda má společnost licenci od České národní banky, většina lidí nezjišťuje. Jinde než u banky si lidé půjčují především kvůli jednoduššímu (49 procent) a rychlejšímu (46 procent) vyřízení, ale i nižšímu úroku (24 procent).

Téměř polovina dotazovaných si v následujících dvou letech plánuje vzít úvěr, nejčastěji na rekonstrukci bytu nebo na auto. Během pandemie se řada lidí pustila do úprav bydlení a lze předpokládat, že v nich budou pokračovat. Na trhu se také začal projevovat nedostatek komponent pro výrobu automobilů, jenž vyústil v opožděné dodávky hotových aut. Proto řada Čechů musela nákup odložit a nový vůz plánují koupit v následujících dvou letech, upozornil Straka.