Dluhová poradkyně: první krok k řešení problému je začít o něm mluvit

Studio 6: Projekt Řekni si o pomoc (zdroj: ČT24)

Řekni si o pomoc. To je nová kampaň, jejímž cílem je ukázat lidem v problémech, že se nemusí bát o nich mluvit. Právě jejich vyslovení je často také prvním krokem k řešení, připomněla ve Studiu 6 dluhová poradkyně Barbara Halířová z Institutu prevence a řešení předlužení. Kampaň se týká také problémů se závislostí na alkoholu a na drogách či potíží spojených s duševními nemocemi a podporuje ji i Česká televize. Na jejích webových stránkách jsou k dispozici rozhovory s odborníky na danou problematiku.

„Ve chvíli, kdy se začínám dostávat pod tlak s nějakými finančními úhradami, jsem v prodlení, začínají mi už chodit upomínky, tak to je nejvyšší čas, kdy se obrátit na poradce,“ konstatuje poradkyně Halířová. Udělat první krok –⁠ promluvit o tom s někým –⁠ je však pro mnoho lidí těžké, což je podle ní hlavní důvod, proč lidé prodlužují často problémový stav, než ho začnou skutečně řešit.

Přitom mnohdy stačí začít u svých známých nebo příbuzných, domnívá se. „Stejně důležité je ale i to, abychom si i my sami všímali, zda lidé, se kterými právě pracujeme, nebo členové rodiny se nezačali topit v nějakých problémech, a případně se i jich zeptat, “ dodává poradkyně.

Akutální doba už je podle ní teď taková, že se kvůli pandemii do finančních problémů mohlo dostat velké množství lidí, takže to není o jednotlivcích a o jejich případném nezodpovědném jednání. „Řada lidí není schopna dělat si rezervy na další měsíce,“ připomíná a dodává, že pokud je to možné, je dobré si dělat rezervu alespoň na úhradu nájemného, protože to je základ pro existenci a stabilitu.

Projekt Řekni si o pomoc
Zdroj: ČT24

Rezervy už řada lidí vyčerpala během první vlny koronaviru

Dodává, že řada lidí vyčerpala své rezervy už na začátku roku, při první vlně pandemie, a tak v tuto chvíli spíše přemýšlí, kde si případně půjčí na další dobu. Pokud k tomu opravdu dojde, tak by si měli podle ní určitě dát pozor na to, co využijí. „Snažila bych se využít podpory a solidarity lidí kolem sebe, a pokud to nejde, vybírala bych si produkt, který je pro mě nejbezpečnější s ohledem na to, zda budu schopna to také hradit,“ uvedla.

Připomíná také to, že problém s dluhovou zátěží obyvatel v Česku trvá už řadu let. „Velkou řadu let i řešíme následky předešlých zákonů, které neupravovaly trh s půjčkami, máme tady skoro osm set tisíc lidí v exekuci. A pandemie covidu jen problém zostřuje a do problémů dostává širší spekturum lidí,“ dodává. 

Důležité podle ní je, aby se lidé obrátili na odborníky opravdu co nejdříve nebo případně zahájili neprodleně komunikaci s věřiteli. „Zejména pokud mi hrozí, že bude vydán nějaký rozsudek rozhodnutí, nebo nějaká upomínka, která zásadně ovlivní mou pohlednávku, tedy čím dříve, tím lépe. Dá se pak lépe s věřiteli komunikovat,“ vysvětluje. Brzké spojení s nimi považuje za zásadní, protože je možné pak vyjednat například mírnější podmínky pro splácení dluhu.