Rozhodování o platbách za drahé léky bude přímočařejší

UDÁLOSTI: Dostupnější léčba pro pacienty se vzácnými chorobami (zdroj: ČT24)

Pojišťovny začnou od příštího roku více zohledňovat, jak ovlivní použití konkrétního drahého léku kvalitu života pacienta se vzácným onemocněním. Dosud museli pacienti žádat individuálně a podle pacientských organizací trvalo posouzení jejich žádostí příliš dlouho.

Některou ze vzácných diagnóz trpí v Česku podle ministerstva zdravotnictví kolem půl milionu lidí. Zda jim pojišťovna zaplatí lék, který by jim nejvíce pomohl, nemají jisté – ani v případě, že ho již užívají.

„V současné době se léky na vzácná onemocnění dostávají k lidem velmi nepravidelně, je tam velká nejistota. Navíc lékaři musí bohužel každé tři měsíce opakovaně o ten lék žádat,“ shrnula předsedkyně České asociace pro vzácná onemocnění Anna Arellanesová.

V příštím roce by se měl změnit způsob, jakým se bude o proplácení takových léků rozhodovat. „Pokud se zhodnotí, že léky mají přínos pro pacienty, nebudou se posuzovat pouze podle nákladové efektivity,“ shrnul ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Nově by měl být kritériem i vliv na kvalitu pacientova života.

Když pojišťovna rozhodne, že použití přípravku uhradí, nebudou už nutné jednotlivé žádosti. „Léky budou hrazeny standardně pro celou skupinu pacientů,“ ujistil Vojtěch. Ředitelka Odboru léčiv a zdravotnických prostředků Všeobecné zdravotní pojišťovny Alena Miková ujistila, že cílem změny je „zlevnit terapii, zvýšit dostupnost, stanovit finanční budgety s ohledem na předvídatelnost rozpočtu“.

Pojišťovny budou zastoupeny v novém poradním orgánu, kde bude mít ministerstvo zdravotnictví i své lidi a stejně tak v něm budou zástupci odborných lékařských společností a pacientských organizací. Stanoviska tohoto orgánu budou závazná pro Státní ústav pro kontrolu léčiv, který má při rozhodování o úhradě konečné slovo.

Léky na vzácná onemocnění jsou velmi drahé, léčba jednoho pacienta může stát desítky milionů korun ročně. VZP informovala, že jejím nejdražším pojištěncem byl loni dvouletý chlapec se spinální svalovou atrofií, jehož léčba stála 57,3 milionu korun. Tuto diagnózu měli loni i další tři nejdražší pacienti VZP. Celkem největší tuzemská pojišťovna loni vydala za léčbu dvaceti nejdražších pacientů zhruba 494 milionů korun, z toho výdaje na léky činily 342 milionů.