Vydavatelství Supraphon neuspělo s odvoláním, Smoljakovu synovi musí zaplatit za desky

Firma Supraphon musí zaplatit synovi Ladislava Smoljaka Filipovi 58 tisíc korun s úroky za to, že bez jeho souhlasu vydala limitovanou edici desek k 50. výročí Divadla Járy Cimrmana. V pondělí o tom pravomocně rozhodl pražský vrchní soud, který zamítl odvolání hudebního vydavatelství. Soudní senát se ztotožnil s tím, že Filip Smoljak je společně se svými třemi sourozenci dědicem nejen autorských práv svého otce, ale i práv výkonného umělce.

„Supraphon skutečně vydal 500 kusů desek bez souhlasu jednoho z dědiců práv,“ konstatoval soudce Roman Horáček. Pražský městský soud podle něj provedl správný výpočet, když bezdůvodné obohacení stanovil jako dvojnásobek obvyklého licenčního poplatku.

Ladislav Smoljak, který zemřel v roce 2010, je spoluautorem her o fiktivním českém géniovi Cimrmanovi. V Divadle Járy Cimrmana je také režíroval. Supraphon vydal edici vinylových desek s nahrávkami patnácti těchto her v září před pěti lety.

Firma připustila, že se tak stalo bez souhlasu Filipa Smoljaka. Argumentovala ale tím, že muž dělá na rozdíl od ostatních dědiců při poskytování licencí účelové obstrukce a že jeho jednání je v rozporu s dobrými mravy. Tvrdila, že takové zjevné zneužití práva nemůže požívat právní ochrany. Zpochybňovala také, že v dědickém řízení dosáhl i na práva výkonného umělce.

Smoljak k tomu uvedl, že práva výkonného umělce se dědila ve stejném poměru jako autorská, a že tedy získal jednu čtvrtinu. Poukázal na to, že u jeho sourozenců to Supraphon akceptuje. Uvedl také, že proti dobrým mravům postupuje právě vydavatelství, které mu zatím nezaplatilo vůbec nic. „Kolekci už měl Supraphon vyrobenou a teprve potom se začal zajímat o příslušnou licenci,“ podotkl v reakci na odvolání firmy. První návrh podle něj přišel až poté, co kolekce desek byla už 14 dní v prodeji.

Soudy rozhodly o prvních 500 kusech prodaných desek. Ohledně dalších prodaných kusů musel Smoljak junior podat další žalobu, kterou justice podle něj zatím nepravomocně označila za promlčenou.

Právník Supraphonu Petr Ostrouchov dříve u soudu prohlásil, že Smoljakovi jde pouze o to, aby inkasoval dvojnásobně více než jeho sourozenci. K pondělnímu zasedání nedorazil, těsně před začátkem zaslal omluvu kvůli náhlé indispozici a žádal o odročení, v čemž mu soud nevyhověl.

Smoljak podal již řadu žalob

Smoljak podal v souvislosti s dílem svého otce řadu žalob. V pondělí řekl, že pravomocně už skončila zhruba čtyřicítka sporů, získané peníze ale nevyčíslil. Uvedl také, že na soudní řízení už vynaložil značné náklady. „Stojí mi to za to, protože jde o čest a o učebnici českého jazyka a literatury,“ dodal. Podle svých slov totiž usiluje zejména o to, aby se děti učily o jeho otci jako o autorovi.

S tím souvisí jádro Smoljakových sporů – snaží se, aby justice uznala, že divadelní inscenace je autorským dílem, a musí tedy mít svého autora, jehož práva trvají i po jeho smrti. Podle něj by české soudy měly tuto záležitost postoupit jako takzvanou předběžnou otázku k Soudnímu dvoru EU v Lucemburku. Protože to nedělají, podal další žalobu, tentokrát na Českou republiku, se kterou se soudí o náhradu škody.