I v neděli přibylo více nakažených než o týden dřív, pacientů v těžkém stavu je 29

Epidemie covidu-19 v Česku dál zesiluje a reprodukční číslo zůstává nad jedničkou. Po víkendu stouplo na 1,14. V mezitýdenním srovnání se v neděli potvrdila nákaza u více lidí, přibylo 182 pacientů prokazatelně infikovaných covidem-19. V nemocnicích bylo na konci víkendu nejméně lidí z celého týdne, ale zároveň jich bylo více než předchozí neděli. V těžkém stavu je 29 pacientů, minulou neděli jich bylo 20. S novým týdnem začínají v Česku registrace na přeočkování proti covidu-19, nově platí také další omezení pro cestování. Karanténa je nyní pro cestující, kteří nejsou očkováni nebo neprodělali covid-19, povinná po příjezdu z Rumunska, Lotyšska a San Marina.

On-line přenos

Koronavirus – září

  • 14:03

    Jen 14 z 54 afrických zemí splnilo cíl Světové zdravotnické organizace (WHO) naočkovat do konce září alespoň deset procent své populace proti covidu-19. Celkově pak byla na africkém kontinentu zatím plně očkována jen čtyři procenta lidí. Podle stanice BBC to uvedla WHO.

  • 13:30

    Sklon důvěřovat nejznámějším konspiračním teoriím má na Slovensku více než pětina lidí. Každý desátý obyvatel země podle nedávného průzkumu věří tomu, že očkování proti onemocnění covid-19, v němž Slovensko zaostává za EU, slouží k čipování lidí. Informoval o tom veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska (RTVS) s odvoláním na výsledky průzkumu veřejného mínění, který zadal u agentury Median SK.

  • 13:29

    Ve Francii budou muset při návštěvě kina či restaurace předkládat covidové certifikáty i děti od 12 let. Dosud tato povinnost platila pro dospělé od 18 let. Podle úřadů už je možné doklad o očkování, prodělání covidu-19 nebo negativním testu na koronavirus požadovat i od dospívajících, protože vakcinace v této věkové skupině pokročila. Vláda rozhodla také o tom, že v oblastech s nižší mírou rizika nákazy nebudou muset školáci při vyučování nosit roušky.

Za týden přibylo v Česku 28 nakažených na sto tisíc obyvatel. V pěti ze sedmi dnů byl počet pozitivních testů vyšší než v předchozím týdnu a bylo tomu tak i v neděli, kdy se prokázal covid-19 u 182 lidí oproti 136 z předchozí neděle.

Z krajů je nejvyšší týdenní incidence v Praze se 48 případy na sto tisíc obyvatel, nad celorepublikovým průměrem je i ve Středočeském (30), Karlovarském (32) a Moravskoslezském kraji (40). Z okresů je relativně nejvíce nakažených na Opavsku, kde za týden přibylo 83 případů na sto tisíc obyvatel.

Kromě počtu nakažených přibývá také množství hospitalizovaných. O víkendu jich sice oproti předchozím dnům ubylo, ale nedělní počet 147 hospitalizovaných pacientů nakažených covidem-19 je vyšší než 128 z konce předchozího týdne. Také počet pacientů v těžkém stavu se zvýšil z 20 na 29.

Z pozitivních vzorků z posledních dvou týdnů, které podrobily laboratoře diskriminační PCR, bylo podle Státního zdravotního ústavu 95 procent varianty delta nebo jejích subvariant. Podíl subvariant je sice podle ústavu vyšší, než býval, z hlediska chování viru v populaci  však odborníci nezaznamenali žádné změny.

Registrace ke třetí dávce začínají

Začínají registrace k přeočkování proti covidu-19. Takzvaná třetí dávka (pro lidi, kteří byli původně očkováni v jednodávkovém schématu, však teprve druhá) bude k dispozici každému po osmi měsících od ukončení základního očkování. V pondělí se tato možnost otevřela 7800 lidem. Do konce září by jich mělo být zhruba 40 tisíc.

V ministerském systému se k přeočkování k pondělní páté odpolední hodině registrovalo 230 lidí. Většina nemocnic tak hlásila jednotky obsazených termínů. 

Podle ředitele Fakultní nemocnice Brno Jaroslava Štěrby je nesporné, že posilující dávka významně podpoří odolnost proti onemocnění covidem-19 u rizikových lidí, jako jsou senioři. U dalších je to méně jasné, dodal. „Lidé, kteří prodělali covid a mají v sobě dvě dávky, třetí dávku pravděpodobně nepotřebují,“ řekl Štěrba.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) označil zdravotníky, nejstarší seniory a chronicky nemocné za skupinu, která bude z přeočkování nejvíce profitovat. „Doporučujeme posilující dávku lidem, kteří jsou ve větším riziku. To jsou chronicky nemocní pacienti, kteří mají predispozici mít těžší průběh covidu, senioři starší 60 let, zdravotníci a sociální pracovníci,“ sdělil.

Hodnotit zájem je podle něj zatím předčasné. Očekává ale, že bude nabíhat pomaleji. „Část lidí využije služeb svého praktického lékaře, nevyužijí registraci do očkovacího místa,“ dodal. Počty třetích dávek na webu k očkování zatím resort nezveřejňuje, publikovány by měly být od úterý.

Lidé, kterých se přeočkování již týká, dostanou SMS, která je na možnost registrace upozorní. Ministerstvo zdravotnictví doporučilo přeočkování posilující dávkou zejména seniorům nad šedesát let nebo chronicky nemocným. Podle pravidla o osmiměsíčním odstupu by jako první měli přijít na řadu zdravotníci a senioři z pobytových sociálních zařízení, ale i další senioři ve věku nad 80 let. Ti se k původnímu očkování mohli do centrálního rezervačního systému hlásit od poloviny ledna.

Vedoucí PR oddělení Fakultní nemocnice v Motole Ludmila Šimáčkové uvedla, že na první den je na třetí dávku registrováno 90 zdravotníků. Některé rizikové pacienty nemocnice přeočkovala již dříve. „Dosud jsme třetí dávkou očkovali jen 15 pacientů po transplantaci plic,“ upřesnila Šimáčková. Posilující dávku dostávají také pacienti, kteří transplantace orgánů podstoupili v Institutu klinické a experimentální medicíny.

Ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze se podle náměstkyně ředitele pro nelékařské profese Dity Svobodové registrují zatím zdravotníci, tento týden asi 75 denně. Hned první den se nechalo přeočkovat asi 10 zdravotníků. „Už se nám dopoledne přihlásili i lidé z řad veřejnosti. Ty začneme očkovat příští týden,“ řekla. Také Nemocnice Na Homolce a Fakultní nemocnice Bulovka spustily registrace. „Naši zdravotníci se mohli interně objednávat na očkování třetí dávkou již od minulého týdne. K této chvíli jsme naočkovali asi 30 našich zdravotníků,“ uvedla v pondělí odpoledne mluvčí Bulovky Eva Libigerová.

Do ordinací praktických lékařů začne podle Vojtěcha distributor látky Pfizer/BioNTech pro třetí dávku rozvážet v průběhu října. Dodal, že minimální dodávka bude třicet dávek a bude ji třeba vypotřebovat zhruba za měsíc. „Stále je důležité, aby se praktičtí lékaři snažili přesvědčit ty, kdo ještě očkovaní nebyli. To je priorita maximální,“ zdůraznil.

Události: Zdravotníci začali podávat třetí dávku očkování proti covidu-19 (zdroj: ČT24)

Tempo očkování zpomaluje

V Česku tempo vakcinace stále zpomaluje. Během některých červnových dnů podali zdravotníci i přes 120 tisíc dávek.  Minulý týden klesly počty zhruba k desetinovým hodnotám. Například v pátek, kdy se očkovalo nejvíce, jich aplikovali 14 tisíc.

Roste naopak množství znehodnocených vakcín. V září jich je podle ministerstva zdravotnictví zatím přes 23 tisíc. Celkem od začátku vakcinace přibližně 32 tisíc. Alespoň jednu injekci dostalo doposud 56,5 procenta lidí. V kategorii nad 18 let činí podíl necelých 67 procent.

Po příjezdu z Rumunska do karantény

Od pondělí se mění pravidla pro cestování do některých zemí, což úřady avizovaly již v pátek. Ke státům s vysokou mírou rizika nákazy novým koronavirem přibylo Lotyšsko, Rumunsko a San Marino. Kdo z těchto států přicestuje do Česka, stráví v nich více než 12 hodin a není očkován nebo v posledním půlroce neměl covid-19, musí po příjezdu nejméně na pět dnů do karantény.

Lotyšsko bylo do konce minulého týdne poslední z trojice pobaltských zemí, pro kterou platila mírnější pravidla pro návrat do ČR, Rumunsko zase poslední z jihovýchodoevropských států, při návratu z nichž nebyla samoizolace neočkovaných nutná. Mezi státy se středním rizikem nákazy se naopak s novým týdnem vrátilo Portugalsko, Island a také španělské Baleárské ostrovy. Při příjezdu odtud do Česka není samoizolace potřeba, neočkovaným stačí podstoupit po příjezdu test na covid-19.

Mezi středněrizikovými státy zůstává v Evropě ještě Andorra, Dánsko, Finsko, Itálie,  Lucembursko, Malta, Slovensko a Švédsko. Za státy s nízkým rizikem považují české úřady pouze Maďarsko, Polsko a Vatikán.