Zemanovi experti chtějí víc posílít ochranu hranic. Varují před terorismem a migrací

Poradní tým prezidenta Miloše Zemana se vyslovil pro zásadní posílení ochrany českých hranic, a to ve spolupráci s dalšími zeměmi Evropské unie. Na Twitteru to uvedl prezidentův mluvčí po jednání expertního týmu, kterého se zúčastnili také ministři zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) a obrany Lubomír Metnar (za ANO). Tým podle něj identifikoval pro Česko dvě bezpečnostní rizika, a to migraci a terorismus.

„Expertní tým prezidenta republiky se na svém zasedání zabýval důsledky neúspěšné mise NATO v Afghánistánu. Identifikoval pro Českou republiku dvě bezpečnostní rizika, a to migrační a teroristické,“ informoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. „Vyslovil se pro zásadní posílení ochrany našich státních hranic, ve spolupráci s dalšími zeměmi EU,“ dodal.

Kulhánek na Twitteru uvedl, že se s prezidentem a Metnarem shodli na realistickém pohledu na další vývoj v zemi. „Naše priority jsou především mírnit humanitární krizi, zabránit nelegální migraci a také boj terorismem,“ poznamenal.

Mluvčí resortu obrany Jan Pejšek později sdělil, že oba ministři prezidenta informovali o podrobnostech evakuace z Afghánistánu. Podle ministra Zeman a jeho expertní tým „rychle a úspěšně zvládnutou evakuaci českých občanů a jejich afghánských spolupracovníků“ ocenili.

Ministři s prezidentem řešili také další zahraniční mise české armády, která v současné době působí především v Mali, Pobaltí, Iráku nebo na Sinaji. „Expertní tým také dal doporučení, abychom při plánování budoucího zahraničního nasazení našich vojáků zohlednili i nedávné afghánské zkušenosti,“ uvedl Metnar na Twitteru.

Ministerstvo zahraničí v tiskové zprávě zároveň také uvedlo, že Česko nemá v úmyslu navázat s vládou Talibanu diplomatické styky, chce ale podporovat úsilí mezinárodního společenství, zejména EU a NATO, aby se v oblasti zabránilo humanitární katastrofě a aby nedošlo k nové migrační vlně.

Česko taky plánuje poskytnout do Afghánistánu 45 milionů korun na humanitární pomoc a na dary pro mezinárodní organizace působící v Afghánistánu. „Poskytnutí humanitární pomoci je efektivní cesta, jak zamezit, aby lidé odcházeli ze země, a bojujeme tak proti nelegální migraci,“ uvedl Kulhánek.

Zeman v poslední době opakovaně kritizoval stažení aliance z Afghánistánu. Domnívá se, že Taliban v zemi vytvoří teroristické centrum a obnoví se teroristické útoky po celém světě. Už poté, co se Taliban vrátil k moci, prezident Parlamentním listům řekl, že USA odchodem z Afghánistánu ztratily prestiž světového lídra a NATO vyvolává pochybnosti o oprávněnosti své existence, protože dramaticky selhalo. 

Prezident uvedl, že české obranné výdaje byly dosud motivovány spíše požadavky Severoatlantické aliance. „A tyto požadavky jsou zase motivovány přáním zahraničních zbrojařských firem, tak si myslím, že naše zbrojní výdaje by se nyní, když investovat do NATO je tak trochu vyhazováním peněz, měly soustředit na národní obranu, na národní akvizice,“ řekl Zeman v srpnu.