Poslance budou nanečisto opět volit i studenti. Školy mají na registraci poslední dva týdny

Posledních čtrnáct dní mají střední školy na to, aby se přihlásily do simulovaných studentských voleb, v nichž budou středoškoláci nanečisto hlasovat do Poslanecké sněmovny. Zatím se registrovala necelá stovka, organizátoři ze vzdělávacího programu Jeden svět na školách však očekávají, že se po začátku školního roku přidají další. Volby by se nekonaly, pokud by školy přešly na distanční výuku. Simulované hlasování do dolní komory parlamentu se uskuteční 20. a 21. září.

„Počítáme s podobnou účastí jako u posledních voleb v roce 2017, kdy se zapojilo 281 škol,“ informuje koordinátorka projektu Lucie Barešová z organizace Člověk v tísni, která volby organizuje. Střední školy se do nich mohou hlásit od konce června do 13. září. „Nejvyšší nárůst zájemců očekáváme na začátku září,“ odhaduje Barešová.

Hlasování se můžou zúčastnit středoškoláci starší 15 let, vybírat budou ze stejných stran a hnutí, které kandidují ve skutečných volbách do sněmovny. „Studenti by měli nejlépe kontaktovat vedení školy, případně učitele s humanitním zaměřením, a nabídnout mu, jestli by se nechtěl podílet na organizaci,“ popisuje Barešová. Přihlašovací formulář a další informace jsou k dispozici na webu projektu.

Samotné školní volby se uskuteční v pondělí 20. a úterý 21. září, výsledky bude mít organizace k dispozici druhý den odpoledne. „Do druhé hodiny by školy měly odevzdat výsledky, kolem páté hodiny bychom je tak mohli zveřejnit,“ přibližuje koordinátorka projektu s tím, že školy se během voleb budou moct s případnými dotazy obrátit na dvě čísla. „V nejbližší době je zveřejníme,“ doplňuje Barešová.

Motivace k účasti u skutečných voleb

Konání voleb může ohrozit nepříznivá epidemická situace, kvůli které by se středoškoláci museli opět vzdělávat z domova. „V případě distanční výuky nebudeme volby pořádat,“ vysvětluje Barešová a poukazuje na příklad loňských studentských voleb do krajských zastupitelstev, které organizace kvůli koronaviru a vytíženosti škol zrušila.

Člověk v tísni pořádá studentské volby od roku 2010 a chce jejich prostřednictvím přispět k aktivnímu, zodpovědnému a sebevědomému občanství budoucích prvovoličů. „Cílem studentských voleb je, aby studenti získali povědomí o tom, jak volební proces funguje, a motivovat je k tomu, aby k volbám chodili,“ shrnuje Barešová. Volby se konají už pojedenácté, naposledy studenti vybírali před dvěma roky europoslance.