Čtvrtina lidí, u kterých se v létě prokázal covid-19, absolvovala aspoň jednu dávku očkování

Události: Koronavirus v Česku (zdroj: ČT)

Čtvrtina lidí, kterým byl během letních měsíců diagnostikován covid, měla za sebou aspoň jednu dávku očkování. Statistici to připisují i variantě delta, která v Česku převládá z 95 procent. Vážný průběh nemoci měli pouze jednotlivci. Laboratoře v pátek odhalily 184 nových případů covidu-19, což je o 14 víc než před týdnem.

Z deseti tisíc pozitivních vzorků od začátku července do poloviny srpna patřilo 75 procent neočkovaným. 15 procentům lidem po první dávce a 10 procent po druhé.

  • Neočkovaní - 7 257 (75 %)
  • Po 1. dávce - 1 442 (15 %)
  • Po 2. dávce - 986 (10 %)
  • Celkem 9 685
  • Zdroj: ÚZIS

„To procento, jak vstoupíme opravdu do toho tvrdého podzimu, tak určitě naroste. Ale i kdyby narostlo dvojnásobně, tak je to pořád velmi solidní ochrana toho očkování. Určitě se můžete nakazit, ale těch vážných průběhů bylo nahlášeno jen velmi malé množství,“ uvedl ředitel ÚZIS Ladislav Dušek.

Současná situace

Reprodukční číslo je už třetí den po sobě těsně nad hodnotou jedna, oproti předchozímu dni zhruba o setinu kleslo na necelých 1,04. Klíčovým ukazatelem při šíření nákazy je také počet lidí s covidem-19 v nemocnicích, ten se v posledních dnech výrazně nemění. Před víkendem bylo hospitalizováno 65 nakažených, vyplývá z informací na webu resortu zdravotnictví.

Incidenční číslo, které ukazuje týdenní počet nově nakažených v přepočtu na sto tisíc obyvatel, stouplo na 13, předtím bylo devět dní v řadě na hodnotě 12. Velké rozdíly zůstávají mezi kraji i okresy. Reprodukční číslo se tuto středu vrátilo nad hodnotu jedna, předtím bylo čtyři dny pod touto hranicí.

Počet lidí, kteří jsou s koronavirem v nemocnicích, se v poslední době pohybuje mezi 60 a 70. V pátek jich bylo 65, podobně jako předchozí všední dny tohoto týdne a o pět méně než před týdnem. V těžkém stavu je momentálně v nemocnicích 12 pacientů s covidem.

Od začátku března 2020, kdy se v Česku objevily první případy nákazy, bylo v zemi potvrzeno téměř 1,68 milionu případů koronaviru. Drtivá většina nakažených se vyléčila a 30 401 lidí s covidem-19 dosud zemřelo. Na tento týden zatím připadá pět úmrtí.

Očkování pomáhá

Počet úmrtí, hospitalizací i závažných průběhů covidu-19 výrazně snižuje očkování. Zdravotníci v pátek naočkovali asi 32 tisíc lidí, v mezitýdenním srovnání je to asi o 17 tisíc méně, údaje za uplynulý den se ale mohou ještě navýšit.

Dokončené očkování má po osmi měsících vakcinace přes 5,6 milionu lidí, tedy víc než polovina všech obyvatel země. Cílem je dosáhnout proočkovanosti minimálně 70 procent populace. Očkovat se proti covidu je možné od dvanácti let. 

S nynějším návratem lidí z dovolených a dětí z prázdnin bude epidemie zřejmě sílit, i při vysoce rizikovém scénáři vývoje by ale neměla být tak silná jako loni na podzim. V druhé polovině září by v nemocnicích mohlo být podle odhadů zdravotnických statistiků kolem 500 lidí s koronavirem, z toho necelá stovka na jednotkách intenzivní péče.

Když letos v březnu zasáhla Česko dosud nejsilnější vlna epidemie, vyžadovalo nemocniční péči přes devět tisíc lidí, stovky z nich byly v těžkém stavu a nemocnice na hraně svých kapacit omezovaly neodkladnou péči.