Soud odmítl dovolání zdravotní sestry Marešové. Chtěla dosáhnout vyššího odškodného od Novy

Zdravotní sestra Věra Marešová neuspěla u Nejvyššího soudu s dovoláním, kterým chtěla získat další milionové odškodné od televize Nova. Nejvyšší soud její dovolání odmítl jako nepřípustné. Vyplývá to z usnesení dostupného na stránkách soudu. Marešová se za nerespektování presumpce neviny v reportážích a článcích týkajících se jejího trestního stíhání po televizi domáhala odškodného v celkové výši dvanáct milionů korun. Soudy jí uznaly ale jen 1,2 milionu korun.

„Nejvyšší soud (…) dospěl k závěru, že dovolání není přípustné,“ uvádí v usnesení předseda senátu Robert Waltr. „Stanovení formy nebo výše přiměřeného zadostiučinění je především úkolem soudu prvního stupně a přezkum úvah tohoto soudu úkolem soudu odvolacího. Přípustnost dovolání tak nemůže založit pouhý nesouhlas s formou nebo výší zadostiučinění,“ píše se dále v usnesení.

Obvodní soud pro Prahu 5 v listopadu 2019 ve sporu Marešové s Novou nepravomocně rozhodl, že má televize ženě zaplatit milion korun. Odvolací Městský soud v Praze následně vloni v říjnu částku zvýšil na 1,2 milionu korun. Vyšší částku odůvodnil mimo jiné tím, že inkriminované výroky byly zveřejněny v televizním vysílání, a to i v hlavní zpravodajské relaci. Dovolání, které Nejvyšší soud odmítl, podala Marešová letos v lednu.

Nejvyšší soud při svém rozhodování vycházel z výše odškodnění, které bylo vyplaceno v podobných případech. Waltr také upozornil, že dřívější rozhodnutí soudu nižší instance ve sporu Marešové s Novou správně zohlednilo i další justiční spory, které žena vede s jinými vydavatelstvími. Od některých z nich již odškodnění získala a podle Nejvyššího soudu je to důvod ke snížení peněžité náhrady.

Podle žaloby Marešové Nova v části reportáží i článků divákům například podsouvala, že jedinou možnou pachatelkou údajných vražd je ona. V analýze, kterou si její právník nechal zpracovat, zmiňují autoři například titulek „Vraždila čtyři roky. Soud poslal do vazby sestru z Rumburka“ nebo „Kolik lidí sestra Věra zabila“. Autoři analýzy upozornili i na označení „sestra smrt“, které Nova použila v desítkách případů.

Zástupkyně TV Nova u soudu už dříve připustila, že v některých reportážích a článcích použili novináři nevhodné výrazy, odškodnění by ale podle televize mělo být nižší.

Žaloby na další subjekty

Marešová podala žaloby i na vydavatelství Mafra, Economia, VLM a televizi Prima. Celkem požadovala zhruba 35 milionů korun. Soudy ženě už pravomocně přiznaly odškodnění 900 tisíc korun od mediálního domu Czech News Center. Sto tisíc korun má podle soudu zaplatit Vltava Labe Media. Naopak s vydavatelstvím Economia se nakonec Marešová domluvila mimosoudně, ani jedna ze stran ale podrobnosti nezveřejnila.

Odškodnění by měla Marešová získat také od státu. Podle zatím nepravomocného rozsudku by ji měla republika vyplatit za nezákonné trestní stíhání 1,57 milionu korun.

Marešová čelila obžalobě z toho, že v letech 2010 až 2014 podávala pacientům v rumburské nemocnici silné dávky draslíku, po kterých jim selhalo srdce. Marešová byla obviněna z šesti vražd, soudy ji osvobodily. Nepodařilo se prokázat, že se skutky vůbec staly.