Covid v Česku: V sobotu přibylo 133 nákaz, bezproblémový tranzit Slovinskem potrvá ještě týden

Testy v Česku v sobotu potvrdily 133 případů koronaviru, o sedm méně než před týdnem. V mezitýdenním srovnání bylo ale i méně testů. S covidem-19 leželo v nemocnicích 59 lidí, o deset víc než minulou sobotu. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví. Ministerstvo zahraničí oznámilo, že čeští turisté budou moci bez potvrzení bezinfekčnosti projíždět přes Slovinsko až do 29. srpna. Je to o týden déle, než se původně plánovalo.

On-line přenos

Koronavirus – srpen

  • 22:48

    Čína chce letos poskytnout světu dvě miliardy dávek vakcín proti covidu-19, 100 milionů rozvojovým zemím, řekl prezident Si Ťin-pching na půdě OSN.

  • 18:03

    Kuba obnoví prezenční výuku na školách, až naočkuje proti covidu-19 studenty a školáky. Uvedla to dnes ministryně zdravotnictví Ena Elsa Velázquezová. 

  • 17:21
    Česko

    Liberecká střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická se jako jediná škola v Libereckém kraji zapojí do testování kombinované prezenční a on-line výuky v Česku. Zúčastní se projektu ministerstva školství, který má ověřit, zda by se žáci a studenti mohli běžně učit střídavě ve škole a on-line z domova.

Sobotních 59 hospitalizovaných s covidem-19 je o deset víc než před týdnem, proti pátku to ale bylo o osm méně. V těžkém stavu je jedenáct covidových pacientů.

Takzvané incidenční číslo, které udává týdenní počet nově nakažených v přepočtu na sto tisíc obyvatel, se druhý den po sobě drží pod hodnotou 12. Nejvyšší je v Praze s víc než sedmadvaceti nakaženými na sto tisíc lidí za posledních sedm dní, následuje Liberecký kraj s jednadvaceti případy. Nejméně se nyní epidemie projevuje v Královéhradeckém a Zlínském kraji s týdenní incidencí nižší než šest.

Mezi okresy je situace nejméně příznivá na Českobudějovicku, kde hygienici hlásí víc než třicet případů nákazy na sto tisíc obyvatel za poslední týden. Naproti tomu Prostějovsko má za sedm dní méně než dva nově nakažené na sto tisíc lidí.

Počty provedených testů dál klesají

Testů na koronavirus laboratoře v sobotu provedly zhruba šestadvacet tisíc metodou PCR a dvaačtyřicet tisíc antigenních. Testů PCR bylo zhruba o třetinu méně než před týdnem, počet antigenních klesl o víc než čtvrtinu.

Zdravotníci v Česku v sobotu také podali podle předběžných údajů 13 793 dávek očkování proti covidu-19. Od začátku vakcinace loni v prosinci lidé dostali víc než 11,2 milionu dávek. U většiny v Česku používaných vakcín jsou k dokončení očkování potřebné dvě dávky.

Prezident Miloš Zeman v této souvislosti v rozhovoru pro Blesk uvedl, že „kdyby zde byla další vlna covidu s nějakou neznámou mutací a ta zasáhla vysoký počet lidí, tak bych se k povinnému očkování přikláněl“. Nyní podle něj ale není nutné. Premiér Andrej Babiš (ANO) před měsícem uvedl, že za této vlády očkování proti covidu v Česku povinné nebude.

Pohodlný tranzit Slovinskem

Prodlužuje se doba, po kterou mohou čeští turisté projíždět Slovinskem bez výraznějších omezení. Od pondělka se počítalo s nutností potvrdit při vstupu do Slovinska bezinfekčnost – a to i v případě, kdy člověk zemí jenom projíždí a zdrží se kratší čas, než je 12 hodin, tedy fakticky při každé cestě k Jadranu.

České ministerstvo zahraničí ale oznámilo, že se mu podařilo vyjednat pro tuzemské turisty výjimku a dosavadní režim o týden prodloužit. Zemí budou moci bez potvrzení projíždět až do neděle 29. srpna.