Z Kábulu se evakuují i Afghánci s trvalým pobytem v Česku, Atta zde vystudoval a pracuje

Události: Příběh afghánce Atty, který v Česku našel domov, studoval a nyní pracuje (zdroj: ČT24)

Na palubě letadla z Kábulu jsou i Afghánci, kteří mají trvalý pobyt v České republice. Mezi nimi jednadvacetiletý Atta. V Afghánistánu byl po roce navštívit rodinu. Podobně tam odjeli i jeho kamarádi. Těm se zatím na kábulské letiště nepodařilo dostat.

Atta patří do rodiny učitelky Marty Zaimlové, ta tedy neustále sleduje zprávy a komunikuje s ministerstvem zahraničí. Naposledy si psali v úterý. Ve středu se krátce ozval přítelkyni i známým.

„On od nás ty zprávy dostává, přečte si je, ale často třeba hned neodpovídá. Už by měl být na letišti, relativně v bezpečí, snad by mu nemělo nic hrozit a má šanci se dostat do letadla,“ popisovala během dramatické evakuace jeho bývalá hostitelka Zaimlová.

V úterý odpoledne jim přišla z různých zdrojů dobrá zpráva. Atta by měl být na palubě letadla. Ještě během dne se schovával nedaleko letiště v Kábulu. Po měsíčním pobytu u matky a sourozenců se měl do Česka vracet 21. srpna.

„Mám rád Českou republiku i lidi, pomáhali mi hodně i na střední škole, mám českou rodinu, holku mám českou,“ říká sám Atta. Do země přišel zhruba před sedmi lety jako dítě bez doprovodu. Bylo mu čtrnáct let. Skončil v zařízení pro nezletilé cizince. Novou rodinu našel na konci roku 2017.

Dobrovolnická péče o děti

Marta Zaimlová si chlapce vzala do hostitelské péče. Při uprchlické krizi organizovala sbírky pro Balkán a zajímala se o děti bez příbuzných. Atta se v Česku naučil jazyk nebo lyžovat. Dnes už má v zemi trvalý pobyt, loni dostudoval střední oděvní školu a pracuje. Podobně se v minulosti dobrovolníci ujali i dalších mladých lidí, kteří uvízli jako Atta v Afghánistánu.

„Jsou tam ještě další dva chlapci, kteří mají český pas a potřebovali se vrátit sem domů, kde žijí, pracují, vystudovali tady. Druhý už dostal instrukce, že se má přesunout na letiště a ten třetí instrukce nedostal, ale na vlastní pěst se rozhodl, že se na letiště vydá. Nervozita je veliká, včetně strachu o život,“ popisuje Zaimlová.

Rodina s napětím očekává další vývoj. V tuto chvíli nové zprávy od Atty nemají. Věří, že se ozve ještě během středy, až letadlo dosedne v pražských Kbelích.