Olympijský výbor šokoval Neusserův výrok o údajných podvodech při trasování letu do Tokia

Český olympijský výbor (ČOV) je šokovaný vyjádřením předsedy Národní sportovní agentury (NSA) Filipa Neussera o leteckého speciálu na olympijské hry do Tokia, z něhož bylo šest pozitivních případů nákazy koronavirem včetně čtyř sportovců. Neusser v pondělí v rozhovoru pro Českou televizi nařkl zástupce ČOV z toho, že podváděli při označování lidí, kteří byli v kontaktu s lékařem Vlastimilem Voráčkem. Ten měl pozitivní test hned na letišti po příletu do Tokia. Předseda ČOV Jiří Kejval označil obvinění za absurdní. Podle pražské hygieny uvedený zasedací pořádek odpovídal skutečnosti.

Neusser na začátku Her osobně navštívil olympijské soutěže v Tokiu. V té době už vycházely najevo pozitivní případy v českém týmu a Neusser ostře kritizoval způsob, jakým ČOV zorganizoval dopravu sportovců charterovým letem, a skutečnost, že události hodlá vyšetřovat samotné vedení ČOV. V kritice pokračuje i po návratu do Česka a odhaluje informace, o kterých se údajně doslechl od sportovců.

„Slyšel jsem od sportovců, že speciál doletěl do místa dějiště a v momentě, když na letišti zjistili (zástupci ČOV, pozn. red.), že jeden z pasažérů byl pozitivně testován, tak podle mých informací zaměnili takzvaný seating list, to znamená pořadí pasažérů, a nahlásili japonské hygieně úplně někoho jiného, než kdo seděl vedle pozitivního doktora Voráčka,“ prohlásil Neusser.

Události: Zdroj nákazy v letadle do Tokia zůstává nejasný (zdroj: ČT24)

Kejval považuje výrok za absurdní. „Považoval bych za normální, že by nás s těmi informacemi, na základě kterých má toto obvinění, seznámil,“ řekl s tím, že se o tomto prohlášení dozvěděl z médií.ČOV vysvětlil, že ve speciálu nebyl zasedací pořádek a pasažéři se mohli volně pohybovat. Osoby, které byly s pozitivním lékařem Voráčkem v kontaktu, určoval takzvaný covidový styčný důstojník (CLO) Jan Exner.

„Pokusil jsem se prostřednictvím dotazů zjistit nejčastější pohyb jednotlivých osob jak v letadle, tak na letišti. Proto jsem označil osoby, které seděly na nejbližších místech, a současně jsem do tohoto seznamu na základě požadavků japonských organizátorů zařadil osoby, které měly s pozitivní osobou další intenzivní kontakt,“ uvedl Exner, který v karanténě skončil také. Samotný let trval třináct hodin, dalších devět hodin pokračovaly procedury na letišti v Tokiu.

Olympijský výbor: Politováníhodná antipatie

Olympijský výbor se proti Neusserově nařčení ohradil. „Šokují nás vyjádření předsedy Národní sportovní agentury Filipa Neussera, který v uvedené věci ani při pobytu přímo na olympijských hrách v Japonsku, ani nyní osobně nekomunikoval s nikým z vedení týmu české výpravy, nezajímal se o aktuální stav věcí a nežádal o jakékoli informace o celé situaci. Bohužel se ve své funkci nedokázal oprostit od osobní antipatie vůči Českému olympijskému výboru, což je u nejvýše postaveného muže českého sportu přinejmenším politováníhodné,“ uvedl.

Neusser měl být protikandidátem Jiřího Kejvala při obhajobě postu předsedy ČOV. Kejvala kritizoval za údajně autoritativní vedení národního olympijského výboru. Volby se ale kvůli pandemii a zásahům soudu několikrát odkládaly a ke střetu nakonec nedošlo, protože Neusser v květnu nahradil odstoupivšího Milana Hniličku v čele NSA.

ČOV při vlastním šetření uznal, že se na palubě nedodržovala striktně protikoronavirová opatření, sportovci a doprovod neměli důsledně zakrytá ústa a nos. Někteří odkládali roušku nebo respirátor i mimo konzumaci občerstvení.

Neusser kritizoval i to, že sportovci krátce před odletem přicházeli do kontaktu s cizími lidmi a a strhla se k nim mediální pozornost. „V případě, že olympionici vyjíždí na nejdůležitější soutěž svého života, musíme vytvořit prostor pro to, aby s nimi média hovořila. Samozřejmě jsme se to snažili dělat za stadardních bezpečnostních opatření,“ argumentoval Kejval.

Károlyi: Věřím, že Neusser předloží důkazy

„My jsme se vůči obvinění pana Neussera jednoznačně ohradili, je velmi závažné. Věřím, že nám předloží příslušné důkazy, abychom mohli i v jejich rámci provést šetření. Pokud je nemá, tak by to samozřejmě nebylo dobré,“ řekl o výroku Neussera ombudsman ČOV Alexander Károlyi.

Závěrečná zpráva z vyšetřování výkonného výboru bude podle ombudsmana k dispozici 6. září. Dle něj se hledá viník i příčiny selhání, kterým se chce ČOV vyhnout. „Musí se zvážit míra eventuální odpovědnosti jednotlivých lidí, kteří měli na starosti přípravu. Bude se vycházet z toho, co řekli sportovci, co řekl realizační tým, co řekl doprovod a tak dále.“

Károlyi zároveň konstatuje, že je si třeba uvědomit některé okolnosti letu. „Nemáme žádné důkazy o tom, kdo jak dlouho měl nebo neměl roušku. Bylo tam občerstvení, byla tam nějaká diskuse. Je potřeba si uvědomit, že ten let trval třináct hodin,“ řekl.

„Celá delegace na palubě letadla byla složena z dospělých, zodpovědných lidí, kteří věděli dlouho předem, jak se mají chovat a co dělat. Není to s prominutím žádná mateřská školka, které můžete nařídit, aby seděla vpravo nebo vlevo,“ doplnil.

UK: Alexander Károlyi k vyšetřování letu do Tokia (zdroj: ČT24)

Zasedací pořádek podle hygieny odpovídá realitě

Případ řeší také pražská hygienická stanice, které ČOV poskytl podklady. Jedním z nich byl i zasedací pořádek. Ten podle hygieniků odpovídá skutečnosti. Informovala o tom ředitelka krajské hygieny Zdeňka Jágrová. „To jsme si ověřovali a v podstatě nám to sedí s těmi šesti lidmi, kteří se vrátili zpátky do Česka a uváděli, kde seděli,“ řekla.

Hygienici uvedli, že při trasování našli u jednoho z nakažených z letu do Tokia tři blízké osoby v Česku, které měly pozitivní test na koronavirus. „ČOV bude očekávat celkové závěry šetření hygieniků. Do té doby se chceme zejména soustředit na zajištění servisu pro české sportovce v posledních dnech Her olympiády v Tokiu. Výkonný výbor ČOV bude projednávat výsledky interního šetření na svém zasedání 6. září 2021,“ doplnil ČOV.

Fakt, že se ve věci hygienici angažují, ocenil Kejval. „Pro nás je nesmírně důležité, aby se zjistilo, jak je možné, že se někdo nakažený objevil v letu,“ zdůraznil. Do budoucna chce podle něj ČOV zjistit, jaká další opatření by mohla být zavedena, aby se situace neopakovala.

Studio ČT24: Předseda Českého olympijského výboru Kejval k okolnostem letu do Tokia (zdroj: ČT24)

Informace serveru Seznam Zprávy, že prvním nakaženým v letale byl lékař Vlastimil Voráček a že to byl on, kdo covid-19 rozšířil, odmítla pražská hygiena komentovat. Mluvčí stanice Zbyněk Boublík upozornil, že se ze zákona orgán ochrany veřejného zdraví nemůže vyjadřovat k osobním údajům.

Deník N přitom v úterý odpoledne informoval, že mu Jágrová potvrdila, že pacientem nula byl právě Voráček. To ale hygienici v podvečer označili za nepravdivou informaci a žádají deník o opravu.

Zda se všichni pozitivně testovaní sportovci a členové olympijského týmu nakazili od jedné osoby, podle Jágrové není možné s jistotou určit. „Časová souslednost tady je, ale dokud nebudeme mít genotypizaci, nemůžeme to s jistotou říct,“ vysvětlila.

Brífink hygienické stanice k letu olympioniků (zdroj: ČT24)

Pro přesné určení genetické informace viru by ale bylo třeba mít k dispozici pozitivní vzorky nakažených. Přímo z Japonska se je podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové získat nepodařilo ani diplomatickou cestou. „Máme ale z dneška informaci o tom, že jeden vzorek je varianta delta,“ dodala v úterý Jágrová.

Další vzorky k rozboru odebrali v Tokiu pozitivně testovaným také po návratu do Česka. S největší pravděpodobností z nich ale informace, které by pomohly určit, kdo nákazu rozšířil, nebude možné získat. Jeden vzorek, který je hraniční, podle Jágrové poslali do Národní referenční laboratoře k sekvenaci.

Podle Svrčinové nikdo před cestou hygieniky nekontaktoval, aby s nimi konzultoval opatření. „Nebyli jsme kontaktováni před olympijskými hrami ze strany olympijského výboru s nějakými radami. Pro futuro bych doporučovala, aby s námi organizátor takové akce vstoupil v jednání,“ dodala s tím, že vyřizovali jen dotaz ministerstva zahraničí na zřízení Českého domu na ambasádě v Tokiu, který nedoporučili.