Úvod olympiády pro Česko zastínila nákaza v týmu. Sportovní tragédie, shodují se bývalí reprezentanti

Události komentáře: Covid v české olympijské výpravě (zdroj: ČT)

Hned čtyři čeští olympionici na Hrách v Tokiu mají pozitivní test na koronavirus. Kromě nich mají covid ještě dva další členi výpravy – trenér a lékař. Všichni cestovali stejným leteckým speciálem. „Je to obrovská tragédie,“ řekla v Událostech, komentářích bývalá olympionička Šárka Kašpárková.

Nakaženými jsou lékař Vlastimil Voráček, kterého odhalily už testy na letišti v Tokiu, plážový volejbalista Ondřej Perušič, trenér beachvolejbalistek Simon Nausch, stolní tenista Pavel Širuček, plážová volejbalista Markéta Nausch Sluková a cyklista Michal Schlegel. Tuzemský olympijský výbor čelí ostré kritice. Voráček, který byl na palubě speciálu, letěl neočkován.

„Úkolem Českého olympijského výboru je administrativně a logisticky zajistit účast naší reprezentace na Hrách,“ řekl Petr Hercík, který byl hostem Událostí, komentářů a který je výkonným ředitelem apolečnosti Sport Invest Marketing, která zastupuje Nausch Slukovou. Podle něj jde o systémový problém. Jeho kolega, majitel firmy David Trávníček, dříve označil počínání ČOV při organizaci dopravy sportovců na olympijské hry za amatérismus.

Šéf mise Martin Doktor tvrdí, že tým udělal od prvního případu maximum pro zastavení šíření viru. „Bohužel se nám nevyhnuly sportovní tragédie, je mi to nesmírně líto,“ uvedl sportovní ředitel výpravy.

„Já si myslím, že se ta pozitivita promění i u jiných týmů, mezinárodně,“ poznamenal v Událostech, komentářích olympijský vítěz ve vodním slalomu a lékař Lukáš Pollert. Šárka Kašpárková, která reprezentovala Českou republiku na olympijských hrách v atletice a získala bronzovou medaili, nicméně hodnotí, že jde o obrovskou tragédii.

„Je zkrátka potřeba si dávat pozor, ale vyhnout se tomu úplně nejde,“ dodal ještě David Svoboda, který vybojoval olympijské zlato v moderním pětiboji.

Pořádat, nebo nepořádat?

Covidové olympijské hry, i tak je překřtěn letošní sportovní svátek v Tokiu. V hledišti kvůli koronavirovým opatřením nemohou být diváci. Hry se navíc konají přes většinovou nevoli japonské společnosti.

David Svoboda zmínil ekonomický aspekt, který organizátoři museli řešit. „Mezinárodní olympijský výbor se v tomhle musel přizpůsobit japonským požadavkům a stanoveným pravidlům,“ řekl.

„Olympiáda přerostla únosnou mez. Já jsem dlouhodobým kritikem olympijských her,“ zmínil Pollert. „Politika se vždy do sportu bude cpát a my ho musíme před politikou chránit,“ řekl Svoboda. I podle Kašpárkové politika rozhodně do sportu nepatří.

Izolace a dopady na psychiku

Do izolace museli jít i někteří olympionici, kterým vyšly negativní testy. Cyklistka Tereza Neumanová a stolní tenista Lubomír Jančařík jen pár dní před startem svých soutěží byli přesunuti do izolačního hotelu, kde trávili noc v nedůstojných podmínkách.

„V tomhle hotelu to vůbec nevypadá, že by tady měla být olympiáda. Mám pokojíček 2 x 2 metry, výhled rovnou do zdi. A to nekomentuju, jaký smrad z kouře tady je,“ upozornila cyklistka Neumanová. 

„Jakákoliv izolace a překážky se na psychice projeví,“ poznamenala klinická a sportovní psycholožka Zdeňka Sládečková. „Cítíte to z výpovědí těch dotyčných, vytváří se tam hněv. Je to přirozená reakce,“ dodala. 

Psycholožka věří, že půjde maximálně jen o desetidenní karantény, protože pak by se mohly vyskytovat u nakažených sportovců i depresivní symptomy.