Vitásková chce od státu dalších 14 milionů za trestní stíhání. Její spor s ministerstvem se proto protáhne

Až v září se bývalá ředitelka Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková dozví, zda dostane vyšší odškodné za své nezákonné trestní stíhání. Soudce již chtěl v jejím sporu s ministerstvem spravedlnosti vynést rozsudek, ale zjistil, že Vitásková podala proti ministerstvu i jiné žaloby. Musí je proto vyhodnotit a případně je připojit k nynějšímu sporu. Rozsudek tedy padne nejdříve v září.

Soud měl ve čtvrtek vynést rozsudek ve sporu Aleny Vitáskové s ministerstvem spravedlnosti, ale neučinil tak. „Situace se zkomplikovala,“ uvedl soudce Ondřej Růžička s odkazem na další žaloby, které Vitásková na stát podala. Její právník Pavel Kohút uvedl, že kdyby soudce sloučil všechny nároky do jednoho, vzrostla by žalovaná částka o 14 milionů korun.

Obě strany sporu dostaly nyní dvacet dní na doplnění všech informací. Další jednání bude 10. září. Soudce by chtěl již rozhodnout. 

Původní žaloba se týkala 35 milionů korun, které Alena Vitásková žádá jako odškodnění za své trestní stíhání v kauze solárních elektráren. Ministerstvo spravedlnosti sice její nárok na oškodnění za stíhání uznalo, ale pouze ve výši 450 tisíc korun.

U soudu bývalá šéfka regulačního úřadu uvedla, že měla kvůli stresu zdravotní problémy a také že nemohla kvůli stíhání najít novou práci. Tvrdila také, že ji policisté šikanovali a že zažila „intenzivní veřejnou dehonestaci v médiích“, k níž podle ní přispěl i dozorový státní zástupce.

Nové její nároky zahrnují podle advokáta Kohúta další odškodnění za nepřiměřenou délku trestního stíhání, náklady na obhajobu a také ušlý zisk. 

Vitásková byla stíhána v souvislosti s tím, že ERÚ vydal v roce 2010 licence pro dvě solární elektrárny. Udělil je těsně před koncem roku, takže se na ně ještě vztahovaly vysoké výkupní ceny. Elektrárny však v té době nebyly dokončené.

Tehdejší šéfku úřad nejprve poslal brněnský krajský soud na 8,5 roku do vězení za zneužití pravomoci, ale nakonec byla osvobozena. Hájila se tím, že vydání licencí nepřipustila ona, ale její předchůdce v čele úřadu Josef Fiřt. Prezident Miloš Zeman Vitáskovou v roce 2018 vyznamenal medailí Za zásluhy.