Policie obvinila lékařku za lži o očkování. Hrozí jí osm let vězení, informují Novinky

Policie obvinila z šíření poplašné zprávy pražskou lékařku. Na internetu i v dopise určeném některým veřejným činitelům mimo jiné psala, že lidé po očkování proti covidu-19 hromadně umírají. Informují o tom Novinky.cz. Lékařce hrozí až osm let vězení. Proti obvinění zatím nepodala stížnost, podle serveru se to ale dá očekávat.

Šéfka soukromé pražské kliniky estetické medicíny Iveta Křížová sama sebe označuje za praktickou lékařku, která se pohybuje dvacet let v první linii a podle Novinek se policie zabývá šesti skutky ve vazbě na pandemii. Křížová měla například mluvit o „vakcinačním holocaustu“. V lednu a únoru měla také podle serveru šířit, že v Ostravě došlo k „hromadným úmrtím po vakcinaci“.

„Je jedním z nejvýznamnějších dezinformátorů současné scény. Samozřejmě nás netěší, že lékařka,“ okomentoval případ prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Křížová rozeslala dopis veřejným činitelům

Lékařka v dopise adresováném právě Kubkovi, tehdejší hlavní hygieničce Jarmile Rážové, starostovi Jindřichova Hradce Janu Mlčákovi a nejvyššímu státnímu zastupitelství označila očkování za „vakcinační genocidu a zločin proti lidskosti“. 

„Je to v rozporu s Norimberským kodexem a toto odsoudil i Helsinský výbor. Toto se však týká veškerých vakcín, nejen Pfizer. Veškeré vakcíny proti covidu-19 neprošly řádným klinickým testováním, nemají řádnou registraci a ministerstvo zdravotnictví o nich nic neví,“ napsala Křížová podle serveru Manipulátoři.cz.

Kubek však podle svých slov dopis nezaregistroval. „Přiznám se, že vůbec nevím. Dostávám desítky nejrůznějších nesmyslů od spousty různých lidí. Já to prostě mažu, protože komunikace s takovými lidmi nemá smysl,“ uvedl ve vysílání ČT24.

Není jediná, upozornil Kubek

Křížová podle něj není jediným zástupcem lékařské profese, který šíří nepravdivé nebo zavádějící informace. „Asi by bylo vkročení na šikmou plochu, kdybychom začali lékaře trestat za jejich odborné, byť třeba chybné, názory,“ řekl.

Jde podle něj často o odborníky s řadou akademických titulů v jiných oborech, než je například epidemiologie. „Takovému panu profesoru medicíny, který má pocit, že je neomylný, protože umí operovat srdce nebo trhat zuby, těžko ústa zavřete,“ řekl šéf lékařské komory.

Studio ČT24: Prezident lékařské komory Kubek k obvinění lékařky kvůli dezinformacím o očkování (zdroj: ČT24)

Upozornil, že důvěra ve vakcíny je mezi lékaři vysoká, 83 procent z nich má podle něj obě dávky. „Česká republika je, co se týká proočkovanosti zdravotnického personálu, na tom jedna z nejlepších v Evropské unii. Na rozdíl od obecného očkování populace, kde jsme stále pod průměrem,“ řekl. 

Za činy by Křížové obvykle hrozily až dva roky vězení. Protože se jich ale lékařka dopustila v době nouzového stavu, může být maximální doba odnětí svobody až osm let, upozornily Novinky.cz.