SPD představila svůj program, celostátním lídrem je Okamura

Předseda SPD Tomio Okamura a místopředseda Radim Fiala představili lídry krajských kandidátek svého hnutí a základní teze jeho programu. Zaštítili ho heslem „Naše vlast, naše rodiny, náš bezpečný domov“. SPD také představila svoji stranickou hymnu, kterou zazpíval Petr Kolář.

Celostátním lídrem SPD je její předseda Tomio Okamura, který povede kandidátku v Moravskoslezském kraji. V osmi krajích povedou SPD do voleb nynější poslanci a poslankyně, kromě Okamury to budou Radim Fiala v Olomouckém kraji, Radek Rozvoral ve Středočeském kraji, Jan Hrnčíř v Jihomoravském kraji, Radek Koten na Vysočině, Radovan Vích v Libereckém kraji, Karla Maříková v Karlovarském kraji a také Jaroslav Foldyna – který byl ovšem do současné sněmovny zvolen za ČSSD – v Ústeckém kraji.

Mezi dalšími krajskými lídry je bývalý ministr Jaroslav Bašta, který na přelomu století zasedal ve vládě Miloše Zemana.  Tehdy byl i on členem sociální demokracie. Bude v čele kandidátky hnutí v Pardubickém kraji.

Zahájení předvolební kampaně SPD (zdroj: ČT24)

V Praze povede kandidátku SPD pracovník arcibiskupství Josef Nerušil, v Královéhradeckém kraji ředitelka ústeckoorlického pracoviště Úřadu práce Vladimíra Lesenská, v Plzeňském kraji ekonomka Marie Pošarová, ve Zlínském kraji lékař Vladimír Zlínský a v Jihočeském kraji lékařka Iveta Štefanová.

Programové teze představovali na pražské Letenské pláni výhradně Okamura s Fialou. Součástí kampaně bude podle Okamury podepisování petice za zachování české koruny a trhy s produkty českých zemědělců. Kraje budou reprezentanti hnutí objíždět kamionem.