V Česku platí výstraha před velmi silnými bouřkami

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varuje před velmi silnými bouřkami, které budou přes území České republiky procházet do pátečního rána. Spadnout může při přívalových deštích až 60 milimetrů, hrozí i silné poryvy větru. O půlnoci vypršela ještě důraznější výstraha na extrémně silné bouřky, které zasáhly východ a jihovýchod Čech a západ Moravy. Bouřky by měly ukončit velké teplotní rozdíly napříč republikou. Zatímco ve čtvrtek bylo v Čechách kolem 20 až 25 stupňů, na jižní Moravě a ve Zlínském a Olomouckém kraji padaly historické teplotní rekordy.

Výstraha před extrémně silnými bouřkami platila od 15:00 do půlnoci pro Pardubický kraj a Kraj Vysočina a pro některé regiony Jihočeského a Královéhradeckého kraje. Nyní platí pro většinu republiky výstraha na velmi silné bouřky, pouze Ústeckého a Karlovarského kraje se týká mírnější výstraha, platí až do pátečních 6:00.

„V noci na pátek se na většině našeho území od jihozápadu vyskytnou přeháňky nebo bouřky, které budou místy silné až velmi silné s přívalovými srážkami kolem 60 milimetrů, kroupami i větších rozměrů a nárazy větru kolem 90 kilometrů v hodině,“ uvedl ČHMÚ.

Během noci by se ale měla situace oproti večeru již uklidňovat, byť na Moravě a ve Slezsku se silné bouřky mohou výjimečně vyskytnout ještě v pátek odpoledne a večer.

ČHMÚ vydalo výstrahu před silnými bouřkami a krupobitím (zdroj: ČT24)

Klabava na druhém povodňovém stupni

V oblastech, kde se čekají silné až velmi silné bouřky, mohou přechodně prudce stoupnout hladiny zejména na menších tocích.

Povodňové varování se zatím splnilo především na západě Čech, kde jsou na několika místech toky na prvním povodňovém stupni, Klabava v Hrádku na druhém a mohla by dosáhnout i třetího stupně povodňové aktivity.

Výstraha ČHMÚ - povodňová bdělost a pohotovost
Zdroj: ČT24/ČT24/ČHMÚ

Povodňová pohotovost začala od 15:00 platit pro Prahu, Jihočeský, Plzeňský, Pardubický kraj a Kraj Vysočina i pro část Středočeského a Královéhradeckého kraje. V pátek ráno tyto regiony přejdou na nižší stupeň čili povodňovou bdělost. Ve čtvrtek zároveň platí výstraha meteorologů na vedra, teploty na některých místech Moravy a Slezska mohou překročit i 34 stupňů Celsia. Ve všech čtyřech moravských krajích platí do páteční půlnoci varování před vznikem požárů.

Odpoledne padaly teplotní rekordy

Čtyři teplotní rekordy ve čtvrtek padly na území jižní Moravy, tři potom zaznamenali ve Zlínském kraji a jeden v Olomouckém kraji. Co se týče jižní Moravy, tak ve Strážnici na Hodonínsku meteorologové naměřili 36,5 stupně Celsia, v Brodě nad Dyjí na Břeclavsku 34,9 stupně a v Dyjákovicích na Znojemsku a v Troubsku na Brněnsku 32,9 stupně.

„Ve Strážnici byl překročen rekord z roku 1957, kdy bylo naměřeno 36,3 stupně. V Brodě nad Dyjí a Troubsku byly překročeny rekordy z roku 1989. V Dyjákovicích padl rekord po čtyřech letech, v roce 2017 jsme tam naměřili 32,9 stupně,“ uvedla Jitka Kučerová z brněnského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Ve Štítné nad Vláří na Zlínsku bylo 34,3 stupně Celsia, v Horní Bečvě na Vsetínsku 32,4 stupně Celsia a v Kroměříži 32,1 stupně Celsia. V Dubicku na Šumpersku v Olomouckém kraji bylo odpoledne naměřeno 30,5 stupně, o půl stupně více, než činilo dosavadní teplotní maximum z roku 2012.